Prihvatilište za napuštene životinje u Bresticama kod Nikšića još nije dobilo upotrebnu dozvolu, a psi koji su smješteni u azilu borave u krajnje nehumanim, neadekvatnim i zdravstvo-higijenski neprihvatljivim uslovima, saopšteno je iz Udruženja za zaštitu životinja.

 

,,Potpredsjednik Opštine Nikšić, Dragan Perović, saopštio je medijima da u azilu sve funkcioniše kako treba i da su obezbjeđene veterinarske usluge. Ali, i nakon mnogobrojnih posjeta azilu, nismo se uvjerili da je veterinarska ambulanta počela sa radom. To znači da još nema evidencije životinja, da se još ne vrši dehelmintizacija, vakcinacija, sterilizacija i eutanazija, na čemu se zasniva rad svakog azila. Psi se kupe sa nikšićkih ulica i smještaju u zajedničke kaveze, bez odlaska u karantin i bez provjere zdrastvenog stanja. Štenci i odrasli psi, zdravi i bolesni psi nijesu odvojeni.

Higijenski uslovi u kavezima su krajnje neprihvatljivi, psi borave u sopstvenim fekalijama, što uzrokuje razne zdrastvene probleme i prijeti epidemijama. Što je najgore proces udomljavanja još nije počeo, niti je moguć u takvim uslovima”, kazali su iz Udruženja.

Iz te organizacije navode da će, čak i da se stanje u prihvatilištu dovede na zadovoljavajući nivo, “udomljavanje životinja biti izuzetno problematično pitanje zbog stanja jednog dijela puta do azila”, do kojeg vodi izuzetno loš makadam, koji, kako smatraju u Udruženju, onemogućava posjetu potencijalnim udomiteljima, kao i volonterima.

Udruženje za zaštitu životinja tvrdi da psi koji se dovode u azil ,,nakon nekog vremena nestaju iz prihvatilišta”.
,,Mi ne možemo da dobijemo nikakve informacije šta se zaista desilo sa njima. Ovakav način rješavanja problema pasa lutalica je neprihvatljiv, neefikasan i nehuman i strogo krši odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja”, navode iz te organizacije.

Nikšićko udruženje je uputilo poziv gradonačelniku Nikšića Veselinu Grboviću da posjeti azil i “uvjeri se u nefunkcionalnost i krajnje neorganizovan rad”.

,,Apelujemo i na cjelokupan nevladin sektor koji se bavi zaštitom životinja da nam pomogne u rješavanju ovog alarmantnog problema”, navode iz Udruženja.