Stopa nezaposlenosti u Opštini Nikšić iznosila je 21,09 odsto na kraju 2016. i najveća je u posljednjih osam godina. Prema podacima sa Biroa rada, broj nezaposlenih je za 5,68 odsto veći nego godinu ranije. Na evidenciji je 5.437 ljudi, ili 309 više nego 2015. Od tog broja, 58,5 odsto je žena.

Među nezaposlenim je 28 odsto visokoškolaca, odnosno 1.533 osobe. Kao i prethodnih godina, najviše je vaspitača i nastavnika društveno-humanističke oblasti (381), ekonomista (199), pravnika (99), raznih menadžera (oko 100), kazala je za Vijesti načelnica Biroa rada Rajka Radonjić.

Najviše nezaposlenih je sa četvrtim stepenom (1.748), a najzastupljeniji su ekonomski tehničari, maturanti Gimnazije, trgovački i mašinski tehničari. “Kada je riječ o deficitarom kadru, imamao situaciju da pojedinih zanimanja imamo na evidenciji, a poslodavci ističu da su ta zanimanja nedostajuća. Razlog je nedostatak praktičnih znanja i vještina lica koja se nalaze na evidenciji.

Stoga su neophodne dodatne obuke za ova lica. Evidentno je da su deficitaran kadar armirači, limari, zidari, mesari, pica majstori”, rekla je Radonjićeva.

U 2016. godini oglašeno je 1.806 slobodanih radnih mjesta. U radni odnos primljeno je 847 osoba, od kojih je rad na neodređeno zasnovalo 117. “Što se tiče sezonskih radnika, prošle godine je bilo njih 870. Tražnja za sezonskom radnom snagom vezana je za zanimanja konobar, kuvar, pomoćni radnik u kuhinji, servir, sobarica, higijeničar, plažni radnik. Deficitaran kadar su profesionalni kuvari”, pojasnila je Radonjićeva.

Kada je riječ o Programu stručnog osposobljavanja lica sa završenim VII stepenom stručne spreme, prošle godine pripravnički su odradila 392 visokoškolca, a najtraženiji su bili ekonomisti, pravnici i menadžeri.