Uprkos najavama, proizvodnja u nikšićkoj fabrici “Javorak MB” još je na minimalnom nivou. Jedini pogon te firme koji trenutno radi jeste pilana, dok se u furnirnici popravljaju mašine, piše DAN.

Od obećanja da će zaposliti 90 radnika, što je najavljivala uprava fabrike i Branko Mićković, koji u “Javorku“ realizuje plan reorganizacije u stečaju, za sada nema ništa. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, na platnom spisku “Javorka MB“ do juče su bila 22 radnika, od kojih svega pet ima stalno zaposlenje, dok ostali potpisuju ugovore na mjesec.

Među pet zaposlenih za stalno su Mićković i izvršni direktor “Javorka“ Dragan Nenezić, koji je prije desetak dana obećao da će se javiti i odgovoriti na pitanja “Dana“ u vezi sa trenutnim stanjem u fabrici.

Obećanje nije ispunio i od tada ne odgovara na naše pozive, za razliku od radnika koji su u više navrata pozivali našu redakciju tvrdeći da uprava javnosti daje netačne informacije o broju zaposlenih i njihovom statusu. Ti radnici, koji su željeli da im se imena ne pominju, istakli su da je trenutno u “Javorku“ na obavljanju poslova angažovano svega nekoliko drvoprerađivača.

“Ugovori nam ističu krajem mjeseca i ne znamo hoće li biti produženi. Prema tim ugovorima plata nam je 193 eura, na koje nam i uplaćuju staž, a ostatak nam uprava isplaćuje na ruke. Primanja nam jesu redovna, ali je upitno šta će dalje biti sa nama, kakva je sudbina fabrike u kojoj su ne tako davno najavljivali do 100 zaposlenih i proizvodnju u punom kapacitetu”, kazali su radnici.

Mićković je nikšićki “Javorak“ kupio iz ranijeg stečaja 2004. godine, ali je oktobra 2014. na njegov zahtjev uveden novi stečaj u fabriku. Potom je Privredni sud usvojio njegov plan reorganizacije, koji se sprovodi od juna prošle godine. Prema tom dokumentu obavezan je da za pet godina izmiri 5,5 miliona eura potraživanja koja su prijavljena u stečajnom postupku, od čega je, prema informaciji koju je Nenezić prije mjesec dao medijima, već izmiren prvi isplatni red, odnosno potraživanja 125 bivših radnika u iznosu od 461 hiljadu eura.

Plan reorganizacije, podsjetio je predsjednik fabričkog Sindikata Krsto Đuričić, Mićkovića obavezuje da u “Javorku“ na neodređeno zaposli 94 radnika, što do danas nije realizovano.

Kako je istakao, umjesto rješenja za stalno, proteklih mjeseci dešavalo se da su zapošljavani penzioneri i to po ugovoru o djelu. Da posla nema, svjedok je i on, kojem ugovor na određeno od 1. septembra više nije produžavan.

“Svih proteklih mjeseci nadali smo se da će nešto krenuti nabolje, što je stalno i obećavano. U fabrici je mali broj zaposlenih i svjestan sam da ne žele da pričaju javno jer nemaju nikakvu zaštitu”, rekao je Đuričić.

Realizujući plan reorganizacije Mićković je tokom prošle godine izdao pod zakup nekoliko fabričkih pogona. Tri pogona zakupila je italijanska firma “Delta trejd“ koja je nedavno trebalo da vrati dva pod okrilje “Javorka“, navodno zbog problema sa sirovinom. Firma “Adrijatika drvo Montenegro“, čiji je osnivač egipatski preduzetnik, početkom godine sa Mićkovićem je potpisala ugovor o zakupu takođe nekoliko pogona Javorka na deset godina. Međutim, od 1. maja egipatski partner obustavio je proizvodnju i oko 30 zaposlenih poslao je na biro rada, a onda su krajem juna raskinuli ugovor o zakupu.

D.D.