U četvrtak, 14. septembra, u Areni pjesnika u mojkovačkoj Slatini, u sklopu VII Sajma knjiga u Mojkovcu, održano je književno veče posvećeno proljetos preminulom književniku, publicisti i naučnom radniku dr Mirku Jakovljeviću.

Pokojni dr Mirko Jakovljević je autor desetak knjiga, brojnih dokumentarnih emisija, nekadašnji urednik u RTS-u, osnivaču kragujevačke televizijske stanice K-9, univerzitetski profesor , koji je svojim radom zadnjih dvadesetak godina od dolaska u Crnu Goru u Mojkovcu i Kolašinu ostavio neizbrisivi trag u lokalnoj medijskoj i društvenoj zajednici, a zadnjih godina i kao profesor Visoke škole za komunikacije u Beogradu, kao rukovodilac studijskog programa u Bijelom Polju.

O radu, životu i tragovima koje je ostavio iza sebe dr Jakovljević govorili su Rodoljub Ćorić- književnik, Saša Radunović- publicista i novinar i Ivan Vidaković – sportski i medijski djelatnik, koji su evocirali uspomene na druga i prijatelja koji je obilježio značajan dio zajedničkog vremena i prostora.

Organizator večeri je bila RTV Mojkovac.

Podsjećanja radi, dr Mirko Jakovljević je rođen 1965. god. u Žagubici, u Srbiji. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao, a poslednje dvije decenije svoj radni i životni vijek vezao je za Crnu Goru.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1993.godine. Bio je jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik Kolašinskih novosti, Novina Sjevera, urednik Planinarskih novina i časopisa Trag, član redakcije časopisa “Nova Sloboda” I član Upravnog odbora NVO “Spona” iz Berana.

Autor je knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe „Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas- Kango rock prorok“, romana „Fleš“ i “Javka smrti”, knjigu „Reminiscencija“ sa prim. dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige „Savremena sportska traumatologija, mediji, sport , medicina“, a u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu “ Po-etika života“.

Objavio je na desetine književnih prikaza za časopis Komun@ Kulturu, dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva, i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i „More“.

Autor je više dokumentarnih filmova. Za svoj rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su: „Druga godišnja nagrada“ Udruženja novinara Crne Gore za 2013. godinu, nagrade Društva novinara za doprinos razvoju crnogorskog novinarstva 2019 i destogodišnjice izlaženja Kolašinskih novosti 2020, nagrade za serijal priloga o integraciji Roma u Crnoj Gori Ministarstva kulture Crne Gore, Povelje za afirmaciju dokumentarnog filma Mojkovačke filmske jeseni 2017. i drugih nagrada iz oblasti televizijskog i novinarskog stvaralaštva. Živio je i radio u Kolašinu.

Dr Mirko Jakovljević je sahranjen u Poljima kod Mojkovca.