Site icon Mladi Nikšića

U Ministarstvu prosvjete održana prva sjednica Nacionalnog savjeta za obrazovanje

Ministarstvo prosvjete

Juče je u prostorijama Ministarstva prosvjete održana prva sjednica Nacionalnog savjeta za obrazovanje u četvrtom sazivu. Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 17. juna 2022. godine donijela je Odluku o osnivanju ovog radnog tijela, koje čini 21 predstavnik sa mandatom od 4 godine.

Pored članova Nacionalnog savjeta za obrazovanje sjednici je prisustvovao i ministar prosvjete Miomir Vojinović koji im je poželio uspješan rad.
Ministar je pozdravio prisutne, uz podsjećanje da Nacionalni savjet nije funkcionisao od septembra 2021. godine, te da je jedan od prioriteta bilo njegovo formiranje, s obzirom na sve važne odluke čije je donošenje u nadležnosti ovog tijela. Ministar je kazao da ih čeka puno posla i istakao da je na raspolaganju članovima Nacionalnog savjeta za obrazovanje za svaki savjet i pomoć.
Predsjednik Savjeta prof dr Saša Raičević prilikom predstavljanja članovima kazao je da osim funkcije u javnom zdravstvu, za ovo mjesto ga preporučuje i to što je već 16 godina u crnogorskom obrazovnom sistemu.
Podsjećamo, članove Nacionalnog savjeta predlažu: jednu trećinu – Ministarstvo i Zavod za školstvo iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog, srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, domova učenika i studenata i predstavnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Jednu trećinu članova predlažu ustanove viskog obrazovanja za obrazovanje nastavnika, i ostatak reprezentativno udruženje poslodavaca, Privredna komora Crne Gore, Centar, Zavod za zapošljavanje, reprezentativni sindikat prosvjetnih radnika, profesionalna strukovna udruženja nastavnika i učenički parlament.
Na dnevnom redu bilo je razmatranje i donošenje poslovnika o radu Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Donešena je i Odluka o imenovanju stalnih radnih tijela: Odbora za opšte obrazovanje, Odbora za srednje obrazovanje i Odbora za obrazovanje odraslih.
Exit mobile version