U okviru kampanje “Budi odgovoran” prošle sedmice je evidentirano osam primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od 1.15 hiljada eura i 150 eura.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole butika Kids u Nikšiću, očne ordinacije Oko u Podgoricu, konobe Maruška i prodavnice u Šušnju.

Međutim u kafe bar na pumpi u Reževićima zbog neizdavanja fiskalnih računa ispektori su kaznili 1.15 hiljada eura, a u kaficu “3“ u Baru izrečena je kazna od 150 eura.
U odgovoru na prijavu navedeno je da je lokal u Baru počeo da radi bez odobrenja, zbog čega je zapečaćen i zabranjeno mu je obavljanje djelatnosti.

Prilikom kontrole pekare Zdravo u Zelenici pored Herceg Novog utvrđeno je da poslodavac nije isplatio zaradu zaposlenom, sa pripadajućim porezima i doprinosima od jula 2015. godine, zbog čega mu je naloženo da otkloni nepravilnosti.
Inspektori nijesu mogli obaviti konrolu frizerskog salona u Tuzima, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.