U Crnoj Gori je uništeno 517 komada Snickers i 765 komada Twix sladoleda jer je u njima otkriveno prisustvo aditiva etil oksid, iznad dozvoljenih granica, kazala je CdM-u Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Podsjećamo da su u Hrvatskoj, Bosni i Hercehovini i Srbiji Dpočetkom avgusta od nadležnih iz Evrospke unije dobili obavještenja da sladoled uvezen iz EU sadrži stabilizator “Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800” – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji.
Blečić kaže da je Uprava za bezbjednost hrane odmah po saznanju, da su sa tržišta Hrvatske povučene iz prodaje četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu, 1. avgusta u saradnji sa uvoznicima i distributerima ovih proizvoda za Crnu Goru (Expo comerc) sprovela postupak povlačenja ovih proizvoda i sa crnogorskog tržišta.
“Već 3. avgusta 2021. godine sa tržišta su povučene sve serije proizvoda za koje se sumnja da sadrže etilen oksid a koje su povucene i sa tržišta Hrvatske a kasnije i tržišta Srbije i Bosne Hercegovine i to: Snickers ice cream bar 48g – šest pack box – 517 komada i Twix ice cream bar 34,2g – šest pack box – 765 komada. Sve povučene količine su uništene na propisan način”, naglasila je Blečić za CdM.
Prema njenim riječima, dodatno, kao mjera predostrožnosti izvršena je i dodatna provjera prisutnosti etilen oksida u ostalim proizvodnim partijama/lotovima ovih proizvoda stavljenih na tržište.
“Nakon završenih ispitivanja potvrđeno je da su proizvodi bezbjedni i ne sadrže etilen oksid. Napominjemo da je kontakt osoba Uprava za bezbjednost hrane primila zvaničnu RASSF notifikaciju od strane DG SANTE dva dana kasnije”, navela je Blečić.
Ona naglašava da su blagovremenost i brzina reagovanja u slučajevima pojave na tržištu nebezbjednih proizvoda od presudnog značaja, i u ovom slučaju ali i ranijim slučajevima kod pojave etilen oksida u susamu iz Indije, aflatoksina u mlijeku i slično potvrđena je efikasnost i blagovremeno preduzimanje mjera u cilju sprječavanja posljedica po zdravlje potrošača zasnovana na izuzetnoj koordinacija i saradnji i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom tj. uvoznika i nadležnih organa.