crnogorska sportska akademija

Crnogorska sportska akademija, na čijem čelu je prof. dr Duško Bjelica, redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, predstavljena je u majskom izdanju biltena HEPA Evropa – Evropske mreže za promociju zdravlja kroz upražnjavanje tjelesne aktivnosti. HEPA je dio Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Bilten je pripremljen u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije Evrope, a njegov cilj je da se poveća i poboljša komunikacija sa članovima mreže, kao i ojača vidljivost organizacije, čiji su članovi Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.
U tekstu HEPA Evrope stoji da je svrha Crnogorske sportske akademije promocija nauke i istraživanje, s posebnim naglaskom na sportske nauke. Glavne teme istraživanja uključuju motivaciju, stavove i vrijednosti prema fizičkim aktivnostima, zdravstveni aspekti kod fizički aktivnih pojedinaca, odnos između fizičke aktivnosti i starenja, prevencija bolesti.
„Osnovana 2003. godine u Podgorici (Crna Gora), Crnogorska sportska akademija (CSA) je sportsko naučno udruženje posvećeno sakupljanju, stvaranju i širenju naučnog znanja kako na nivou Crne Gore tako i izvan nje. Podržava crnogorske institucije, kao što su Ministarstvo sporta, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Crnogorski olimpijski komitet, nudeći naučne savjete i podršku u realizovanju koordinisanih, nacionalnih i evropskih istraživačkih projekata“, navodi se u tekstu.
Crnogorska sportska akademija je prepoznata po 18 godina dugoj tradiciji organizovanja konferencije koja okuplja naučnike svijeta u oblasti sportskih nauka. Ovu konferenciju organizuje u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih i novih partnera.
Naučni radovi ove konferencije objavljuju se u crnogorskom časopisu o sportskoj nauci i medicini Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, renomiranom časopisu koji izdaje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG.
Časopis je indeksiran u svjetskim bazama kao što su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, ERIH PLUS, ProQuest, Open Academic Journals Index, Google Scholar, SHERPA/RoMEO, Crossref, NLM Catalog, Islamic World Science Citation Center, i ROAD.
loading…