Od početka implementacije dva programa koja podrazumijevaju primjenu mjera energetske efikasnosti, od 2012. godine, u rekonstrukciju ukupno 50 objekata u Crnoj Gori uloženo je skoro 27 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 

„Kroz projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, a koji sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministartsvom zdravlja, energetski je adaptirano 11 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 7,6 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Kako prenose Vijesti, u prošlog godini u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i Petnjica završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, ukupne vrijednosti radova 121.148 eura. Građevinsko-zanatski radovi na ovim objektima, kao i na zdravstvenoj stanici Murino, biće nastavljeni i u ovoj godini.

„Kroz implementaciju Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II (EEPPB), koji je počeo sa realizacijom 2012. godine, a koji implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, izvršena je primjena mjera energetske efikasnosti u 28 osnovnih i srednjih škola, jednom studentskom domu i jednoj predškolskoj ustanovi, a ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosi 18,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Implementacija druge faze programa u toku i biće završena do kraja 2020. godine, do kada je planirana rekonstrukcija i adaptacija još osnovnih i srednjih škola, dvije socijalne, kao i četiri administrativna objekta.

„Kada je riječ o planiranim radovima za 2017. godinu, mjere energetske efikasnosti biće primijenjene kroz rekonstrukciju i adaptaciju deset objekata, i to četiri obrazovna i šest zdravstvenih. Vrijednost planiranih radova u ovoj godini je više od četiri i po miliona eura“, navode iz Ministarstva ekonomije.

EEPPB projekat finansira se iz sredstava kredita u vrijednosti od 31,5 miliona eura, i donacije u vrijednosti od preko četiri i po miliona eura, koji su obezbjeđeni od strane Njemačke razvojne banke (KfW), dok se MEEP projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u vrijednosti od 11,5 miliona eura.