Nakon rezultata parlamentarnih izbora 30. avgusta slavlje pobjedničkih grupacija organizovano je širom Crne Gore, svakako i u opštini Nikšić. Dok su pristalice nove većine slavile, pripadnici bivše vlasti su bijes i nevjericu iskazivali na razne načine. U jednom slučaju u blizini centra Nikšića, čak i pucanjem iz vatrenog oružja na grupu pristalica pobjedničke koalicije.

No, iako je evidentno da se pucnjava zaista desila, te da je oružje koristio istaknuti nikšićki funkcioner, pucanje je spalo na prekršajni nalog.
Dan nakon izbora, u ulici VI crnogorske brigade u Nikšiću, grupa mladića nije krila oduševljenje izbornim rezultatom. To je, sve su prilike, isprovociralo funkcionera dotadašnje vladajuće partije DPS-a Lazara Mijanovića, koji je došao na lice mjesta, izvadio automatsku pušku i otvorio vatru. Iako se radilo o nedozvoljenom držanju oružja, a učesnici proslave tvrde da im je Mijanović direktno ugrozio život i bezbjednost, nikšićko tužilaštvo Mijanovića zbog pucnjave tereti za prekršaj. Sa druge strane, Mijanović je krivično gonjen za nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja, ali očigledno pucanje iz njega nije bilo dovoljno da se nađe u optužnici. Odluka tužilaštva je izazvala ogorčenje advokata mladića čija je bezbjednost bila ugrožena tog dana, a koji tvrdi da je sve sračunato u cilju aboliranja nikšićkog funkcionera zbog umalo smrtonosne pucnjave.
Kako je moguće da držanje oružja predstavlja krivično djelo, a pucanje iz njega prekršajno, razumnog objašnjenja teško da ima. Rukovodilac nikšićkog tužilaštva Stevo Šekarić nije želio da se detaljnije upušta u to zašto je Mijanović gonjen zbog pucnjave prekršajno.
„Sve odluke koje je tužilaštvo donijelo, a vezano za predmetni događaj donijete su isključivo na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u toku postupka“, rekao je Šekarić.
Šef nikšićkog tužilaštva takođe nije htio ni da se izjašnjava o pitanjima da li je bezbjednost mladića kritičnog dana bila značajno ugrožena, kao i o tome da li je postupanje tužioca sračunato sa ciljem da se Mijanović oslobodi odgovornosti. Uz to odbio je da odgovori i na pitanje šta je sa Mijanovićem u autu tog dana radio Rajko Đurić, takođe funkcioner nikšićkog DPS-a.
Nezadovoljan postupanjem tužilaštva u ovom slučaju, advokat oštećenih mladića Mijomir Perunović, podnio je posebnu krivičnu prijavu zbog izazivanja opšte opasnosti. Prema toj prijavi, Mijanović je ispred zgrade T-12 iz automatske puške, na mjestu gdje je bio okupljen veći broj lica, ispalio više projektila u pravcu Nikole Sekulovića, Mijata Sekulovića, Miloša Raičevića i Miloša Vukadinovića, izazivajući opasnost za život i tijelo oštećenih kao i drugih prisutnih lica. Time je, kako se tvrdi, izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti iz člana 327 stav tri u vezi stava jedan Krivičnog zakonika Crne Gore. Advokat Perunović tvrdi da lica koja zastupa nijesu provocirali niti ugrožavali druge.
„Međutim, u poslepodnevnim časovima, ispred zgrade se dovezao njima nepoznat mladić, za koga su kasnije saznali da je Lazar Mijanović, u društvu još jedne nepoznate osobe. Mijanović je odmah iz vozila izvadio pušku i u pravcu momaka ispalio veliki broj projektila. To je učinio u prisustvu interventne jedinice, koja je nakon toga primijenila silu i druga sredstva prema onima na koje je pucano, kao i na lica koja su se tu zadesila, a radilo se o stanarima te i susjedne stambene zgrade“, navodi se u krivičnoj prijavi.
Mijanović je istaknuti opštinski funkcioner, sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu od 2013. godine, kao i zamjenik predsjednika Opštinske izborne komisije Nikšić od 2014. godine i član Demokratske partije socijalista od 2000. godine. I poslije podnošenja krivične prijave protiv njega, ostao je na funkciji. On se povodom incidenta, za sad nije oglašavao.
Novinari portala Mladi Nikšića su kontaktirali jednog od mladića koji je bio kritičnog dana na licu mjesta. U pitanju je Mijat Sekulović, prema čijim navodima tužilac nije smio da goni Mijanovića prekršajno.
„Na teret mu je stavljeno samo nedozvoljeno držanje oružja, a ide mu samo prekršajna za pucanje, a tu je bilo male djece, starijih ljudi, prolaznika“, kazao je Sekulović.
On tvrdi da su on, članovi njegove porodice i prijatelji krivično i prekršajno gonjeni zbog napada na službena lica, a to kako navodi apsolutno nije tačno.
„Brat je dobio krivičnu za napad na fizičko lice, a meni je stigla prekršajna za napad na službeno lice. Nijesmo uradili ništa od toga. Bili smo ljuti, dobacali smo sigurno, ušli u verbalni konflikt, ali ne i nasrtali na njih“, ispričao je Sekulović.
Postoji i video snimak policijske intervencije kritičnog dana, na osnovu kojeg se može zaključiti da su pojedini policajci prekoračili ovlašćenja, ali unutrašnja kontrola policije do sada nije reagovala tim povodom.

S.E. i M.V.

Ovaj tekst nastao je kroz projekat “Podigni glas protiv nepravilnosti” koji realizuje NVO Mladiinfo Montenegro, a podržava Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala kroz Fond otpornosti. Za stavove i mišljenja predstavljene na projektu odgovornost snosi isključivo Mladiinfo Montenegro.