Site icon Mladi Nikšića

Tržište pametnih satova poraslo za 20 odsto

sat

Tržište pametnih satova je poraslo za čitavih 20 odsto u prvoj polovini 2020. godine.

Najviše zasluga za ovakve rezultate su imale kompanije Huawei, Garmin i Apple, koje su istovremeno i lideri ovog tržišnog segmenta.

To znači da imamo promjenu u odnosu na prethodnu godinu, kada je na drugom mjestu bio pozicioniran Samsung, koji je sada sa drugog pao na četvrto mjesto liste proizvođača pametnih satova, pokazuju podaci kompanije Counterpoint Research.

Rast od 20 odsto u praksi znači da je isporučeno oko 42 miliona uređaja u prvih šest mjeseci ove godine. Apple je i dalje lider na tržištu, a ne samo da vodi, već je uspio i da uveća udio na čak 51.4 odsto u odnosu na 43.2 odsto u istom periodu prethodne godine. Garmin se popeo na drugu poziciju i trenutno drži 9.4 odsto tržišta. Huawei je ostvario najveći pomak na godišnjem nivou, s uvećanjem sopstvenih isporuka za čitavih 57 odsto! To je bilo dovoljno za 8.5 odsto ukupnog tržišta pametnih satova, odnosno poziciju broj 3 na listi najvećih imena ovog tržišta. Najveći pad, kao što smo rekli, bilježi Samsung.

U proizvođače koji su ostvarili dobre rezultate u prethodnom periodu se mogu ubrojati Amazfit, Fitbit i Fossil. Garmin je takođe zabilježio veliki rast isporuka od 31 odsto na godišnjem nivou, posebno u domenu svojih Forerunner i Fenix serija, dok je Huawei zabilježio ogroman uspjeh sa svojim Watch GT 2 modelima, posebno na azijskim tržištima. Apple se, naravno, ponajviše oslanja na svoj iWatch 5.

Posmatrano po tržištima, najveći rast pametnih satova se bilježi u Indiji, gdje je godišnji rast iznosio čak 57 odsto. Evropa i Sjedinjene Američke Države takođe bilježe rast od 9 odsto i 5 odsto, respektivno, što je malo iznenađenje zbog Covid-19 pandemije.

Izvor: Bankar

Exit mobile version