Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije” u Nikšiću večeras, sa početkom u 19 časova u okviru tribine „Svobodijada”, čiji organizatotor je Udruženje književnika Crne Gore, ugostiće Veselina Rakčevića, istaknutog pjesnika iz Podgorice, saopšteno je za ,,Dan”.

 

O Rakčevićevom izboru iz poezije „Ognjište na raskršću” govoriće pjesnikinja i urednica Tribine „Svobodijada” Milica Bakrač. Odabrane stihove kazivaće Spasoje Tomić i autor.

Veselin Rakčević se bavi književnim radom još od gimnazijskih dana. Radio je kao profesor u gimnaziji, bio je novinar „Pobjede”, urednik „Tribine u 18” u Narodnoj biblioteci „Radoslav Ljumović.” Objavio je knjige poezije: „Balada o suncu”, „Opasnosti sna”, „Ognjište na raskršću”, „Ponoć na istoku”, „Skica za lični nekrolog.” Objavio je dokumentarni roman „Radun Živković – čovjek i junak”, dramu „Ljudi i psi”, komediju „Mitingaši.” Bavi se prevodilačkim radom sa bugarskog jezika. Preveo je 60 bugarskih pjesnika i 10 knjiga savremenih bugarskih pjesnika kao i antologiju savremene bugarske poezije „Odjeci trnovih zvona.” Rakčevićeva knjiga „Ponoć na istoku” prevedena je na bugarski jezik. Najznačajnija priznanja Veselina Rakčevića su nagrada Radio-televizije Titograd 1967, prva nagrada Studentskog grada u Beogradu „Pesnički prsten Subotice”, prva nagrada „Abraševićevih večeri poezije”, nagrada „Marko Miljanov”, „Vidovdanska povelja”, prva nagrada na Međunarodnom festivalu poezije u Sofiji 2012. godine i druge. Poezija Veselina Rakčevića je prevođena na više svjetskih jezika. Član je Udruženja književnika Crne Gore i član Saveza novinara Crne Gore.