Duško Marković

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da se usvajanje trećeg paketa ekonomskih mjera očekuje ubrzo nakon usvajanja rebalansa budžeta u Skupštini, možda krajem juna, te da će on biti usmjeren na smanjenje uvozne zavisnosti naše države.

„Treći paket mjera neće imati u osnovi socijalni aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva. Dakle, i turističkoj privredi ali i drugoj privredi. I naravno sadržavaće mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni“, kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na novinarska pitanja nakon Premijerskog sata.

Precizirao je da se to odnosi na poljoprivredu, industriju, građevinarstvo, preradu kamena i ruda. Osim mjera za smanjenje uvozne zavisnosti, ovaj paket mjera će sadržati i projekte koji će umanjiti pogođenost finansija i ekonomije u slučaju krize u turizmu.

Upitan da prokomentariše turizam, premijer Marković je kazao da nije optimista jer se situacija sa virusom komplikuje.

“To znači da turistička privreda ne može imati velika očekivanja“, rekao je predsjednik Marković i istakao da ćemo se posebno fokusirati da očuvamo supstancu turističke privrede.

Napominjući da su za turizam i ugostiteljstvo odobrene subvencije i za jun, Premijer je kazao da turisti nijesu zainteresovani za putovanja iako Crna Gora ima otvorene granice sa 133 zemlje.

Izvor: Vlada CG