Iz Kliničkog centra Crne Gore Danu je saopšteno da na transplantaciju bubrega, prema varijabilnom spisku, čekaju 52 pacijenta, a da nakon dogovora sa Hrvatskom početak transplantacionog programa očekuju za nekoliko mjeseci.

Iz KCCG ističu da transplantaciju jetre čeka između sedam i deset pacijenata.
“Vrijeme čekanja na presađivanje bubrega i jetre mnogo je duže od aktuelno postavljenog pitanja i korijen ima u vremenu koje je iza nas. Problem transplantacije svih organa (žive srodne transplantacije bubrega), koji je jedini izvođen u Crnoj Gori, prekinut je pandemijom virusa korona koja je na nivou svijeta, Evropske unije i regiona Balkana napravila primarne i sekundarne planove medicinskog zbrinjavanja. Međutim, podsjećamo da je ovaj problem stariji”, navode iz KCCG.
Ističu da je ugovor sa Eurotransplantom koji je Crna Gora 2017. godine potpisala sa Hrvatskom istekao krajem 2019. godine, prije izbijanja pandemije.
“Podsjećamo da su ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović i direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović sa kolegama, direktorom Klinike za nefrologiju dr Batrićem Babovićem i direktorom Klinike za urologiju, dr Petrom Kavarićem nedavno boravile u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj gdje je dogovoren nastavak saradnje, između ostalog, i u sferi transplantacione medicine. Nadamo se da pravno usklađivanje neće potrajati duže od nekoliko mjeseci”, ističu iz KCCG.
Navode i da je lista čekanja dokument na osnovu koga se određuje prioritet i medicinska indikacija za transplantaciju određenog organa.
“Ona nije u korelaciji sa brojem kadaveričnih transplantacija. Međutim, da bi se osnažila svijest o značaju davalaštva i problem sistemski riješio, mora postojati sinergija između zakonskih rješenja, medija i javnog mnjenja. Pozivamo pacijente koji čekaju na transplantaciju da istu ostvare na zakonski predviđen način jer je to jedino i medicinski ispravno. Uz saglasnost konzilijuma KCCG, transplantacije u inostranstvu je moguće vršiti samo u državama koje su potpisnice Istanbulske konvencije”, kazali su iz KCCG.
Izvor: Dan