Tender za prodaju nikšićkog Instituta crne metalurgije (ICM), u kojem država ima oko 40 odsto akcija, biće raspisan u decembru, a jedan od mogućih kupaca je turska kompanija Tosčelik, piše Dan.

Kompanija Tosčelik je sredinom 2012. godine za 15,1 milion EUR kupila imovinu Željezare iz stečaja. Ta kompanija u ICM-u, kao nasljednik Željezare posjeduje sedam odsto akcijskog kapitala.

Izvršni direktor ICM-a, Miraš Đurović, rekao je Danu da su predstavnici te kompanije već razgovarali sa predsjednikom Tenderske komisije, Brankom Vujovićem.

»Konačnu odluku o mogućnostima njihovog učešća na tenderu treba da donese centrala njihove firme u Turskoj. Tosčelik je, inače, ranije imao interesovanja za Institut, ali je dogovoreno da se sa tim aktivnostima sačeka dok ne bi vidjeli kako ide njihov rad u bivšoj Željezari«, rekao je Đurović.

On je kazao da u skorije vrijeme nijesu pregovarali sa nekim drugim potencijalnim kupcem.

Turska kompanija je prošle godine kupila dva bivša željezarina pogona, i to Radvent, za koji su platili oko milion EUR i Livnicu, za koju su izdvojili oko 1,2 miliona. Imovina tih fabrika kupljena je iz stečaja koji su pokrenuli radnici prije nekoliko godina.

Đurović je naveo da je, za razliku od tih pogona, u ICM-u situacija stabilna, uprkos gubitku od 310 hiljada EUR koji je iskazan na kraju trećeg kvartala.

On je objasnio da se gubitak odnosi na amortizaciju koja je koštala oko 220 hiljada EUR, a ostatak se odnosi na tužbe protiv Instituta koje datiraju iz ranijeg perioda.

ICM je počeo da radi 1974. godine za potrebe Željezare. Trenutno zapošljava 70 radnika, od kojih je njih osam zaposleno posredstvom agencije. U proteklim godinama Institut je nekoliko puta nuđen na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih kupaca izuzev na tenderu 2009. godine, kada je odbijena ponuda Neksana.