U godini jubileja, šesdesetoj godišnjici nikšićke Željezare, izuzetan je značaj perspektive kompanije Toščelik i Nikšića kao industrijskog centra Crne Gore, kroz povećanje proizvodnje i zaposlenosti na zdravim i realnim osnovama, kazao je predsjednik Vlade Milo Đukanović koji je danas primio predsjednika Odbora direktora Tosjali Holdinga Fuata Tosjalija.

Tosjali trenutno boravi u posjeti Crnoj Gori i nikšićkoj Željezari koja posluje u vlasništvu ove korporacije, prenosi RTCG.

“Premijer Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom za nastavak razgovora i saradnje sa čelnim ljudima kompanije Toščelik, ističući opredijeljenost Vlade da podrži projekte razvoja u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.
Đukanović je podsjetio na razvojni zamajac u Crnoj Gori, izgradnju auto – puta, podmorski kabal, izgradnju drugog bloka Termoelektrane, kao i više turističkih rizorta na primorju i sjeveru.

“U takvom ambijentu od izuzetnog je značaja i dalji razvoj industrije, očuvanje kapaciteta koji imaju perspektivu i podrška razvoju”, kazao je Premijer.
Predsjednik Vlade posebno je istakao važnost valorizacije resursa i očuvanja industrijske kulture u Crnoj Gori.

“U godini jubileja, šesdesetoj godišnjici nikšićke Željezare, izuzetan je značaj perspektive te kompanije i Nikšića kao industrijskog centra Crne Gore, kroz povećanje proizvodnje i zaposlenosti na zdravim i realnim osnovama”, kazao je Đukanović.

Čelni čovjek Tosjali Holdinga Fuat Tosjali napomenuo je da su Crna Gora i Željezara izuzetno značajni za njegovu kompaniju.

“Uprkos negativnim svjetskim trendovima na tržištu, kompanija Tosjali holding uspjela je da očuva radna mjesta, redovno isplati zarade i održi nivo proizvodnje”, kazao je predsjednik odbora direktora.

Tosjali je informisao Đukanovića o planovima za naredne investicije u Željezari pod rukovodstvom novog direktora Erkuta Alkaja, prije svega o proizvodnji i plasmanu legiranih i specijalnih čelika u Tursku i na druga evropska tržišta.
Korporacija Tosjali Holding ima 22 fabrike i oko dvije milijarde eura investicija, nakon čije realizacije očekuje proizvodnju 25 hiljada tona čelika dnevno.