Proizvodjač Tonus hljeba, kompanija Trivit, počela je sa proizvodnjom takozvane prelazne ambalaže bez ikakvih izjava, nakon zabrane da na ambalaži ističe tvrdnje da proizvod ima ljekovita svojstva, te da može da izliječi bolest. Iz kompanije su najavili da će u što skorijem roku izraditi definitivnu ambalažu na kojoj će biti izjave koje su zakonom dozvoljene.

Iz crnogorskog Ministarsva ekonomije je ranije saopšteno da je inspekcijskim nadzorom Uprave za inspekcijske poslove utvrđeno da se proizvođač hljeba “Tonus”, preduzeće DOO “Trivit CG“, nije pridržavalo propisa koji regulišu oglašavanje na osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

Nadležna inspekcija je, na osnovu upita Ministarstva ekonomije je utvrdila da se na prednjoj strani ambalaže za hljeb „Tonus” 300 grama, ispod naziva proizvoda nalazi natpis „ljekoviti hljeb bez brašna”, dok na poleđini ambalaže, između ostalog je navedeno: „…blokira toksine i kancerogene materije, koristan za prevenciju i liječenje dijabetesa, reguliše nivo holesterola i triglicerida…”. Pozivajući se na čl. 114 Zakona o zaštiti potrošača obmanjujućom poslovnom praksom Ministarstvo ekonomije je pojasnilo da se smatra neistinita tvrdnja da proizvod može da izliječi bolest, disfunkcionalnost ili malformaciju, pa je zabranjeno kompaniji DOO „Trivit CG“ da na ambalaži ističe tvrdnje da proizvod ima ljekovita svojstva te da može da izliječi bolest.

Nakon toga je preduzeće DOO „Trivit CG” otpočelo zamjenu ambalaže sa spornim sadržajem.