Jedan od najmlađih karate klubova iz Nikšića “Tigar Mićović”, ponosni je predstavnik šotokan verzije ovog sporta, a za relativno kratko vrijeme ovaj klub postao je pravi mali rasadnik talenata, koje osim tajnama ove plemenite vještine, njihovi treneri uče pravim životnim vrijednostima. Oni su na dobrom putu da u skorije vrijeme ostvare zamisao koja bi na pravi način podigla nivo šotokan karatea, odnosno, da u saradnji sa ostalim klubovima koji njeguju ovu verziju osnuju Savez Crne Gore.

Tom prilikom ekipa portala Mladi Nikšića posjetila je Karate klub “Tigar Mićović” i razgovarala sa osnivačem i glavnim trenerom Goranom Mićovićem.
On se na samom startu razgovora osvrnuo na početke kluba, koji je za kratko vrijeme postigao odlične rezultate koji su, prema Mićovićevim riječima, plod mukotrpnog rada i istrajnosti svih članova.


“Klub je nastao prije više od tri godine, u sali Osnovne škole ‘Ratko Žarić’ i na samom početku bilo je svega petnaestak članova. Danas je taj broj mnogo veći, što je i donekle pokazatelj da privlačimo malu djecu da dolaze kod nas i da ih polako uvodimo u ovaj sport koji zaista ima čemu da ih nauči. Naravno, nijedan početak nije lak, ali smo bili istrajni i danas sa ponosom možemo istaći da imamo odlične rezultate. Članovi smo šotokan federacije, čiji potencijali tek treba da zažive, a mi ćemo svojim zalaganjem dati sve od sebe da ta vrsta karatea bude zaista kvalitetna i konkurentna na evropskom nivou”, kazao je Mićović i dodao da je veoma zahvalan svim roditeljima čija djeca dolaze u klub, a sa kojima je od prvog dana imao odličnu saradnju i koji su zasad jedini izvor finansiranja kluba.


“Tigar Mićović” trenutno broji više od 70 članova, a osim u Nikšiću, treninge sprovode i u Spužu. U daljem planu kluba je da sa treninzima počnu i na Žabljaku. Takođe, u okviru kluba postoji i škola sporta “Tigrići”, u kojoj se radi sa djecom od tri do devet godina, a na koju su, kako je istakao trener i osnivač kluba, veoma ponosni.


“Škola sporta za nas predstavlja poseban dio našeg posla, jer su najmlađi uzrasti veoma specifični za sam proces treniranja. Naime, djecu najprije treba učiti da zavole sport, a kasnije da se uz našu pomoć pravilno i razvijaju. Naravno, cilj nam je da se što veći broj te djece opredijeli za karate, ali ukoliko se nakon naše škole odluče za neki drugi sport, sa ponašanjem, znanjem i vještinama koje im prenesemo, smatramo da smo uspjeli u našoj zamisli. Sa stručne strane gledano, dijete je u periodu od treće godine u velikom naletu tog stvaralačko-kreativnog i saznajnog procesa I ako u tim godinama usvoji neke od pravih životnih vrijednosti, izrasta u mnogo kvalitetniju osobu, što je glavni cilj sporta uopšte”, istakao je Mićović.


Klub je za sada imao veoma zapaženih rezulata na međunarodnim turnirima u Srbiji, kao i na Svjetskom prvenstvu u Bugarskoj, na kojem je Milica Mićović osvojila peto mjesto u katama u pojedinačnoj konkurenciji i u narednom periodu očekuje ih veliki broj takmičenja na kojima će članovi kluba težiti ka nekoj od medalja. Takođe, njihovi stariji takmičari, braća Ilija i Vesko Nikolić, priključeni su kao treneri sa najmlađim “tigrovima”.

“Za kratko vrijeme postojanja kluba imali smo veliki veliki broj takmičenja, ponajviše u susjednoj nam zemlji. Od Jagodine, Prokuplja, Beograda, Subotice koja je bila posljednja stanica imamo značajan broj medalja, različitog sjaja i veoma sam ponosan na to, a i izuzetno zadovoljan prijemom našeg kluba u bilo kojem gradu da smo gostovali”, saopštio je Mićović.


Nikšićki “tigrovi” nastupali su prethodnog vikenda na turniru u Podgorici, na kojem su imali zapažene nastup, a već ovog vikenda očekuje ih Evropsko prvenstvo u Subotici sa kojeg, kako je kazao Mićović, iako je nezahvalno prognozirati, očekuju bar jednu medalju.
Upravo je turnir u Podgorici predstavljao prvo “vatreno krštenje” za crnogorski šotokan karate, a na njemu je dogovorena saradnja i ulazak u nacionalnu šotokan porodicu.


“Turnir u Podgorici zapravo je otvario vrata osnivanju posebnog šotokan Saveza. Klubovi iz Budve, Berana i još pojedini koji su nastupali na turniru činiće okosnicu tog Saveza. Do kraja godine bi trebalo da sa zakonodavno-pravne strane bude sve riješeno, a takođe preduzeće se inicijative i razgovori sa matičnim Karate Savezom Crne Gore koji je pod najvećim okriljem WKF-a (Svjetske karate federacije). Naravno u cjelokupan proces stvaranja biće uključeni i Crnogorski Olimpijski Komitet, kao i Ministarstvo sporta, na čelu sa našim proslavljenim vaterpolistom Nikolom Janovićem. Svrha osnivanja tog saveza biće omasovljenje i poboljšanje ove verzije karate, a njegov rad biće paralelan sa matičnim savezom i nipošto neće remetiti njegov rad”, naglasio je Mićović.
On smatra da će osnivanje i ulazak u Svjetsku šotokan federaciju biti mnogo bolji za sve, kako za trenere, tako I takmičare ovog vida karate. Ukoliko dođe do osnivanja saveza, Mićović se nada da će umnogome pomoći sportu Crne Gore, prvenstveno takmičari koji će po izlasku na kontinentalna takmičenja, ponosno braniti boje naše zemlje. Veliku zahvalnost, kako je kazao Mićović, duguju Šotokan Savezu Srbije, koji je značajna podrška šotokan klubovima iz Crne Gore.
Njegov matični klub najveći problem ima sa finansiranjem, što je sveukupno u crnogorskom sportu sa privatnim klubovima problem.


“Naravno taj problem ni nas, kao što nije ni druge , nije zaobišao. Veliku zahvalnost dugujem roditeljima sve djece u klubu koji sami plaćaju sva takmičenja, ali koji su prepoznali ozbiljnost našeg rada i koji u današnjim teškim vremenima sve to, u maksimalnim mogućnostima, redovno isprate. Nadam se da će lokalna samouprava i privatni sektor prepoznati naš rad, te da će nam pomoći u narednom periodu”, kazao je Mićović i dodao da je karate niskobudžetni sport u poređenju sa kolektivnim, kao što su fudbal, košarka i drugi, te da ne iziskuje toliko sredstava.
Mićović je ovom prilikom i ukazao na jedan kuriozitet, koji je u njegovom klubu prisutan, kako u radu u Nikšiću, tako i u Spužu, a to je da se sve više djevojčica upisuje u karate, te da one čine većinu u ovom sportu, što samo govori o razbijanju predrasuda da su borilačke vještine sport za muškarce.
Prema njegovim riječima, Nikšić je grad koji je rođen za sport, kako za borilačke vještine, tako i za druge sportove.
“Nikšić ne samo u Crnoj Gori, već i šire predstavlja pravu bazu sportista, a interesovanje za karate je poprilično veliko, s obzirom na veličinu zemlje i broj dostupnih sportova”, kazao je on.
Sagovornik našeg portala, nakratko se vratio na priču o formiranju saveza, naglašavajući da se neće remetiti rad matičnog crnogorskog saveza, već sve u dogovoru sa njima, zbog kalendara takmičenja, koji se mora ispoštovati, prvenstveno zbog svih crnogorskih, ali i inostranih karatista.
“Nadam se da nam neće biti problem da osnujemo ovaj savez, jer već postoje takvi podsavezi u državi kao što su kjokušinkai i ostali. Naravno, vođeni činjenicom da sve više razvijenije zemlje od naše, kao što su Amerika, Velika Britanija, Francuska i druge, imaju ovakve saveze koji služe za poboljšanje svih vrsta karatea, ne vidim prepreku da i mi krenemo tim stazama, ali opet sa istim ciljem”, kazao je Mićović.
Upitan da prokomentariše budućnost crnogorskog karatea, kako onog pod WKF-om, tako i šotokana, saopštio nam je da prateći cjelokupnu situaciju, mi zaista imao talenata, ali da oni ipak ne dostižu vrhove ovog sporta.
“Veoma je kompleksno pitanje i većinom je to do individualnog nivoa, međutim, ono što je sigurno da ukoliko želimo te samo vrhove i medalje sa najvećih sportskih smotri, mora se raditi na bolji način, koji opet zahtjeva mnogo veća ulaganja. Koliko uložiš toliko se vraća”, istakao je Mićović.
Za sami kraj razgovora Mićović je iskoristio priliku da kaže da u sklopu njegovog kluba postoji i program “Realne samoodbrane”, koji je namjenjen svima, od šeste godine ka starijim uzrastima, sa akcentom na odbranu u vršnjačkom nasilju i u nasilju nad ženama.
“Takođe, u narednom periodu je planiran seminar na kojem će biti prisutan prvi čovjek Svjetske asocijacije za samoodbranu, a idejni projekat je da sve to bude izvedeno u samom centru grada, gdje će se okupiti veliki broj posjetilaca koji će u moći da učestvuju u programu učenja vještine samoodbrane”, otkrio je portalu Mladi Nikšića trener nikšićkih “tigrova”.
Goran Mićović je gotovo cijeli svoj život vezan za karate. Bio je član Karate kluba “Sutjeska”, nastupao je i za nekadašnji prvi klub pod vojnom registracijom “Njegoš”, a prvi trener mu je bio pokojni Dragan Bato Ognjenović, kojeg se kako kaže, uvijek rado sjeća i na čiji je rad i ime veoma ponosan.
Instruktor je borilačkih vještina, “vlasnik” crnog pojasa – četvrti dan, a već duži niz godina je internacionalni karate sudija.