Povodom obilježavanja evropske nedjelje testiranja na HIV i Hepatitis, Institut za javno zdravlje zajedno sa mrežom savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi organizuje i koordinira akcije dobrovoljnog, povjerljivog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV I Hepatitis, dijeljenje kondoma, lubrikanata i informativnog materijala, kao i brojna predavanja, debate, tribine i radionice u cilju promovisanja ranog otkrivanja tih infekcija. 

Kako je navedeno, pod ovogodišnjim sloganom “Testiraj! Liječi! Zaštiti” biće organizovane udružene akcije svih zajednica koje se bave HIV-om i Hepatitisom a cilj akcije, koja će trajati od 23. do 29. novembra je podizanje svesti o dobrobiti testiranja uz ohrabrivanje osoba koje su bile u riziku da se testiraju, kao i ohrabrivanje zdravstvenih profesionalaca da ponude test na HIV i hepatitis kao dio rutinskog tretmana.

Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane 24 međunarodne organizacije, a tokom 2014. godine u akciji testiranja učestvovalo je 709 organizacija iz 56 zemalja Evropskog regiona.

 

Kako navode, ponuda testiranja na HIV i Hepatitis se odnosi ciljano na sve grupe u povećanom riziku (muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, seksualne radnice, intravenske korisnike droga, migrante i mobilnu populaciju, zatvorenike), za civiilna društva, zdravstvene organizacije i profesionalce koji mogu pomoći da se test uradi i da se obezbijedi rani tretman tek otkrivene infekcije.

Ponuda testa na Hepatitis se odnosi posebno na one koji su u  povećanom riziku da imaju nedijagnostikovani hepatitis C, a to su, kako ističu, osobe na dugotrajnoj hemodijalizi, osobe koje su primale krv, krvne produkte i organe prije nego što je skrining hepatitisa zakonom postao obavezan i na zdravstvene radnike.