Djeca i mladi sa smetnjama u razvoju i osobe sa invalidtetom uskoro će dobiti platformu koja će im omogućiti da komuniciraju sa korisnicima i volonterima svih dnevnih centara u Crnoj Gori, prenosi CDM.

Iz Telenora je saopšeno da se platforma, razvija u okviru projekta „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju“, podržanog na konkursu Telenor fondacije.

„To je prva platforma ove vrste koja je dostupna na našem jeziku, prilagođena svim osobama sa invaliditetom“, navode oni.

Društvenoj mreži biće moguće pristupiti preko aplikacije za mobilne telefone, windows platforme, kao i većine web pretraživača, a na raspolaganju će biti audio, video i tekst opcija za komunikaciju.

“Projekat „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju” koji je podržala Telenor fondacija je jako značajan, jer doprinosi razvoju socijalne inkluzije i ostvarivanju prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je dosta je urađeno na uključivanju djece sa smetnjama u razvoju u život zajednice, razvojem inkluzivnog obrazovanja i otvaranjem dnevnih centara kao socijalnih servisa u lokalnim zajednicama. Korišćenjem web platforme razvijaće se socijalne i komunikacione vještine, samostalnost i mogućnost ispunjenijeg i produktivnijeg života. Umrežavanje svih dnevnih centara preko web platforme omogućiće brisanje prostornih granica i ograničenja“, rekla je direktorica JU Dnevni centar za mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja Svetlana Dujović.

Iz Telenora podsjećaju da projekat Dnevnog centra Pljevlja i Fondacije predviđa umrežavanje svih dnevnih centara u Crnoj Gori, kako korisnika, tako i osoblja i volontera.

„Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 10 odsto, populacije ima neku vrstu invaliditeta, dok prema podacima Evropske komisije osobe s invaliditetom čine 15 odsto populacije EU“, navode iz ove mreže.