Mladi Nikšića

Crnogorski Telekom je na nedavno završenoj aukciji za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija za mobilnu mrežu, osvojio najznačajnije resurse za budući razvoj mobilne mreže, prenosi Analitika.

Sredstva koja je Telekom izdvojio za radio-frekvencijske resurse, u iznosu od 27.331.000€, su veća od sredstava koja su uložila druga dva crnogorska mobilna operatera zajedno. To je ujedno i potvrda spremnosti Dojče Telekom grupe da nastavi da investira u crnogorsko tržište telekomunikacija.

Telekom je obezbijedio potrebne radio-frekvencijske resurse za nastavak poslovanja i pružanje usluga korisnicima mobilne telefonije i za narednih 15 godina.

Dodatno, ostvarena je i ambicija Telekoma da osvoji spektar digitalne dividende u opsegu od 800 MHz, koji je postao slobodan nakon prestanka emitovanja analogne televizije, a koji je neophodan za dalji razvoj 4G mreže. Telekom je pridobio dvije trećine ovog spektra, što će omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalomi obezbijediti našim korisnicima korišćenje savremenih servisa po najvećim brzinama prenosa podataka i u budućnosti.

„Raduje činjenica da smo u transparentnom i vrlo složenom aukcijskom postupku obezbijedili najbolju poziciju na telekomunikacionom tržištu, osvojivši najveći dio frekvencija za mobilnu mrežu. Uložena sredstva potvrđuju odlučnost Crnogorskog Telekoma da ulaže u tehnološki razvoj koji je osnova za najbolje korisničko iskustvo.Ovakav ishod aukcije garantuje superiornost naše mobilne mreže i za narednih 15 godina. Mogućnost koje nam ove frekvencije daju u daljem razvoju mreže su velike i to će u velikoj mjeri promijeniti dalje tokove razvoja telekomunikacionog tržišta u Crnoj Gori. Pozicija Telekoma nakon završene aukcije je zavidna i ovakav rezultat predstavlja veliki uspjeh“, rekao je Miško Zeković, Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Osvajanjem radio-frekvencijskih resursa u opsegu 800 MHz,Telekom se obavezao da će signalom pokriti 70 odsto stanovništva do kraja prve godine važenja odobrenja, 85 odsto do kraja druge godine i 95 odsto do kraja treće godine. Cilj Telekoma je da ove obaveze ispuni i prije datog roka i omogući svim korisnicima usluge visokog kvaliteta po najvećim brzinama u najkraćem mogućem roku.

D.D.