Predstavnici IPC Tehnopolis iz Nikšića u saradnji sa ministarstvom ekonomije Crne Gore zajedno će raditi na popularizaciji klasterskog udruživanja, prenosi agencija Mina.

Iz ministarstva Ekonomije je saopšteno da bi to bio drugi klaster formiran na teritoriji opštine Nikšić i da IPC Tehnopolis smatra da je ideja subjekata koji su iskazali interesovanje za formiranje klastera i potrebu za podrškom u početnim koracima održiva.

“Zato je inicirana saradnja sa Ministarstvom ekonomije kako bi se predstavili programi tehničke i finansijske podrške razvoja kalstera, kao i konkretna podrška u formiranju novog klastera. U ovoj opštini za sada djeluje klaster proizvođača i prerađivača metala, koji takođe ima kontinuiranu tehničku podršku od strane Ministarstva ekonomije”,navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije, dodaje se u saopštenju, intenzivno radi na politici razvoja klastera, ukazujući kontinuiranu finansijsku i tehničku podršku.

“Zato, u okviru svojih aktivnosti, kao i kroz zajedničke projekte sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nastoji da informiše i animira što više privrednika da prepoznaju značaj udruživanja i odluče se na formiranje klastera”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Ministarstvo ekonomije je za tekuću godinu obezbijedilo 100.000 eura za finansijsku podršku razvoja klastera i trenutno radi na pripremi Programa, a takođe aktulna je i tehnička podrška u okviru projekta Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji zajedniči finansiraju i implementiraju Ministarstvo ekonomije, UNDP, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje i opština Bijelo Polje.