Site icon Mladi Nikšića

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski Dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta svuda u svijetu.

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Micobacterium tuberculosis), koji najčešće zahvata pluća. Oko jedne trećine ukupne svjetske populacije je inficirano bacilom tuberkuloze.

Samo mali procenat zaraženih se razboli od tuberkuloze, a rizik za razbolijevanje je mnogo veći kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Tako osobe koje žive sa HIV-om imaju 26 do 31 puta veću vjerovatnoću da razviju aktivnu tuberkulozu.

Tuberkuloza se prenosi putem kapljica iz grla i pluća osoba, koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa, uzrokovano ovim bacilom. Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su: kašalj (rjeđe sa ispljuvkom ili krvlju), bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje. Od tuberkuloze najčešće obolijevaju osobe u direktnom kontaktu sa oboljelim, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smještajima, sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, djeca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Rizik obolijevanja od tuberkuloze, takođe, povećavaju zavisnost od alkohola i/ili droga, pušenja, šećernih bolesti, malignih bolesti, hroničnih bubrežnih bolesti, dugotrajne imunosupresivne terapije, transplantacije organa ili postojanja infekcija HIV-om. Za liječenje tuberkuloze, koriste se kombinacije antibiotika (tuberkulostatika), u periodu od šest mjeseci.

Obilježavanje Svjetskog dana tuberkuloze 24. marta nam, upravo, daje priliku da preispitamo šta možemo da uradimo u daljoj borbi protiv tuberkuloze. Ovo je bolest koja može da pogodi bilo koju osobu, i potrebno je da svi uzmu učešće u borbi za njeno iskorjenjivanje, uključujući oboljele od tuberkuloze, zajednicu u kojoj žive, civilno društvo, zdravstvene radnike, vlade, privatni sektor i međunarodne partnere.

Na današnji dan 1882. godine, Robert Koh je objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, što je imalo ogroman značaj, s obzirom da je, u to vrijeme, ova bolest harala Evopom i Amerikom.

 

Exit mobile version