U Crnoj Gori godišnje od raka umre više od hiljadu osoba, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom 4. februara Svjetskog dan borbe protiv te bolesti.
“Najčešći tumori kod muškaraca su rak pluća, prostate, i debelog crijeva. Kod žena najčešći su karcinomi dojke, debelog crijeva i pluća. U svijetu više od 15 miliona ljudi godišnje oboli a blizu devet miliona umre od raka”, kazali su CDPR-a.
U zajedničkom saopštenju ministarstava nauke i zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore, navodi se da 4. februar predstavlja za sada jedinu inicijativu pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka.
“Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, te svake godine na ovaj dan Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka promovišu načine za ublažavanje globalnog opterećenja društva ovom bolešću”, navodi se u saopštenju.
Ocjenjuje se da je sistem dijagnostičke radiologije za prijevremeno otkrivanje malignih oboljenja unaprijeđen saradnjom Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Podsjeća se da je Crna Gora u oktobru 2006. godine postala punopravna članica IAEA. Saradnja se, kako je pojašnjeno, realizuje programima tehničke saradnje koji predstavljaju najznačajniji i najintenzivniji oblik saradnje Crne Gore sa IAEA.
“Putem ovog projekta Crna Gora dobila je donaciju vrijednu skoro 800 hiljada eura. Riječ je o Digitalnom mamografu sa pratećim sadržajima. To je jedan od najsavremenijih aparata za prijevremeno otkrivanje raka dojke”, kaže se u saopštenju.
Dodaje se da taj projekat predstavlja dobru osnovu za izradu i provođenje svih protokola kada je oblast raka dojke u pitanju po međunarodnim standardima, u smislu da na adekvatan način sprovedena prevencija predstavlja ključni elemenat u borbi protiv ove opake bolesti.
“Ovaj projekat je osnov kome treba obezbijediti dalju nadgradnju na nacionalnom nivou. U tome smislu, Ministarstvo zdravlja je već krajem prošle godine počelo organizovani program skrininga za žene iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada i Kolašina. Do sada, kroz Program je prošlo 384 žene starosne dobi od 50 do 69 godina od kojih su 37 imale neke promjene na dojci koje zahtijevaju dalja ispitivanja”, precizira se u saopštenju.