Klub dobrovoljnih davalaca krvi ,,Sveti Sava“, povodom dana u kom se slavi svetitelj čije ime nose, juče je organizovao akciju dobrovoljnog davalaštva kojoj su se odazvali brojni humanisti kako iz Crne Gore tako i iz regiona, saopšteno je za Dan.
Tradicionalna svetosavska akcija, kako je rekao dr Vuk Kankaraš, predsjednik upravnog odbora kluba, ove godine se sastojala iz tri dijela, pa je zaključno s jučerašnjom prikupljeno preko 200 jedinica krvi u ovom mjesecu.
,,Na današnjoj akciji prikupljena je 141 jedinica krvi, a klub je dobio osamnaest novih članova, sve mlade ljude. Takođe, akciju je obilježilo i to što je danas devet davalaca prvi put dalo krv“, rekao je dr Kankaraš.
Akcija povodom krsne slave kluba svetosavcima je sedamnaesta samostalna od osnivanja. Uz njihove članove, juče su krv dale i njihove kolege iz Ljubinja, Trebinja, Višegrada, zatim iz Pljevalja, Podgorice, Budve, Herceg Novog, Plužina i Bara, a iz Srbije učestvovali su davaoci iz dva kluba opštine Jagodina. Davaoci su nakon akcije nastavili druženje na ručku, gdje su predstavnici kluba uručivali zahvalnice gostima, novim članovima i onima koji su prvi put dali krv.
Klub ,,Sveti Sava“ osnovan je 2007. godine, i trenutno je među dvanaest u Nikšiću. Od preko 600 članova većina su mladi koji u okviru programskih aktivnosti vrše edukaciju i promociju dobrovoljnog davalaštva u gradu pod Trebjesom.