Migrena je jedan od najčešćih uzroka odsustvovanja sa posla u razvijenim zemljama. Prve migrene mogu se javiti već u trećoj godini života, a ukoliko se ne liječe pravilno i uz konsultaciju s ljekarom, u zrelijem dobu mogu izazvati teške posljedice kao što su infarkt srca ili moždani udar.

Glavna karakteristika migrene, ovog hroničnog neurološkog oboljenja, jeste glavobolja. Ona se može javiti i u najranijem životnom dobu, u trećoj ili četvrtoj godini života. Ipak, najčešće se javlja u pubertetu, a ulaskom u petu deceniju počinje da jenjava. Ovu vrstu glavobolje od drugih odvaja opis bola, ali čak polovina bolesnika od migrene pogrešno je dijagnostikovana, kada se glavobolja pripisuje “bolestima sinusa” i takozvanoj tenzionoj glavobolji.

Postoji terapija medikamentima koja se dijeli na dva segmenta, prvi je prekid akutnog napada migrene, dok je drugi prorjeđivanje i olakšavanje bola. Pacijenti u dogovoru s ljekarom moraju uzimati terapiju već kod prvih simptoma, a ne da čekaju da se bol rasplamsa, jer tada su prinuđeni da uzimaju značajno veće doze lijeka.

Pacijenti često na svoju ruku uzimaju enormno velike količine lijekova, zbog čega dolazi do pridruživanja još jedne teške vrste glavobolje.

Nju zovemo “glavobolja usled pretjerane upotrebe analgetika”. Svaki bolesnik od migrene ne smije mjesečno da uzima više od deset do 15 tableta. Učestali bol može dovesti do nastanka hronične migrene, a ovakav bol je i faktor rizika za nastanak moždanog udara, funkcionalnih neuroloških poremećaja, a može uzrokovati i infarkt srca.

U kasnijem životnom dobu na pojavu migrene mora se biti posebno oprezan jer se možda radi o drugom uzroku glavobolje, tumoru mozga, zapaljenju, metaboličkim poremećajima ili vaskularnim problemima.

Jedan sat prije početka glavobolje javljaju se sledeći simptomi: prolazni poremećaji vida, odnosno svjetlucave tačke, cik-cak linije, crne mrlje, potpuno sljepilo, poremećaji govora, tj. zaplitanje jezikom, nemogućnost govora, slabost mišića lica ili udova, vrtoglavica, trnjenje ili utrnulost lica ili ekstremiteta, jak bol lokalizovan u polovini glave, pulsirajućeg tipa, traje više sati (ovo su u stvari karakteristike migrene tj. migrenskog bola koji ide nakon pomenutih pola sata do sat).

Propratni simptomi migrene mogu biti: mučnina, povraćanje, foto i fono fobija (odnosno nepodnošenje jarkog svetla i buke) uz pogoršanje bola fizičkom aktivnošću, epizodičan je karakter, napadi glavobolje javljaju se s vremena na vrijeme (kod određenog broja pacijenata nije retkost da dođe do hronične svakodnevne glavobolje).

Mogući uzroci migrene ili provokativni faktori: neuredan režim spavanja, glad, žeđ, predug boravak na suncu, konzumiranje određenih vrsta hrane i pića (crno vino, kikiriki, badem, čokolada, dimljeni sirevi).

Za prekid akutnog bola savjetuje se: NSAIL (diklofen, ibuprofen, naproksen, paracetamol, ergotaminski preparati (ergotamin, dihidroergotamin), triptani, na primjer sumatriptan, frovatriptan, zolmitriptan.

Za olakšavanje propratnih simptoma: razni kombinovani praškovi u kombinaciji sa drugim lijekovima.