Sve staze primorske planinarske transverzale „Orjen-Lovćen-Rumija“, sa priključnim stazama, otvorene su za korišćenje cijelom dužinom i prohodne, prenose Dnevne novine.

To je odredila stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar obavještavajući sve korisnike planinarskih staza nacionalne mreže.

Prema riječima načelnika komisije Pavla S. Bandovića, komisija upozorava korisnike da staze koriste na sopstvenu odgovornost, a da bliže informacije o stanju i prohodnosti staza, traže od domaćina – planinarskih klubova “Subra”, “Dinarid”, “Pestingrad”, “Kapetan Angel”, “Rumija”, “Komovi”, “Gorica” i “Visokogorci”.

“Uočeno je da se staza u kanjonu rijeke Mrtvice koristi mimo kodeksa i bez neophodne zaštitne opreme, od neovlašćenih vodiča i u većim grupama. Most na rijeci Mrtvici (Generalov most) za Mrtvo Duboko, nije pouzdan za prelazak, te upozoravamo korisnike da isti ne koriste”, kazao je Bandović.

On je istakao da komisija moli sve korisnike da se staze nacionalne mreže koriste shodno pravilima ponašanja u planini, da se pridržavaju postavljene markacije i signalizacije, da staze ne koriste samovoljno i bez licenciranih vodiča zbog njihove bezbjednosti, a posebno u masivima visokih planina.

“Molimo korisnike da čuvaju markaciju, signalizaciju i vode brigu o higijeni na stazama. Za ostale staze nacionalne mreže, koje nisu otvorene, biće izdato naknadno saopštenje do 30. juna”, poručio je Bandović.

Za stanje na lokalnim i MTB stazama, obavještenje treba tražiti od LTO i Biciklističkog saveza Crne Gore jer su u njihovoj nadležnosti.

“O eventualnim primjedbama i stanju na stazama, obavijestite Komisiju na e-mail: pavle.bandovic@pscg.me a bliža obavještenja, potražite od JP Nacionalni parkovi Crne Gore i kod klubova domaćina”, kazao je Bandović.