Site icon Mladi Nikšića

Studentski parlament: Nikolićev mandat prošao bez reakcije na rješavanje studentskih problema

ucg

Više od tri godine koliko je rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, na toj funkciji protekle su bez potrebne reakcije da bi se riješili gorući problemi studenata, saopšteno je iz Studentskog parlamenta Crne Gore (SPCG).

Oni su reagovali nakon što je Nikolić uputio otvoreno pismo u kojem je naveo da su studenti ranije otvoreno podržali rukovodstvo UCG a sada traže njegovu smjenu.
Iz Studentskog parlamenta navode da je neobična praksa da se rektor putem medija razračunava sa zahtjevima studenata.
“Po ovom činu, a i ne samo ovom, Vi ste zaista neobičan rektor. S obzirom na takav nesvakidašnji akt, naš odgovor koliko god da je neželjen, jeste iznuđen. Poštovani Rektore, čitajući Vaše “otvoreno pismo” studentima stiče se utisak da ne postoje problemi za kojie Vi, kao prvi čovjek Univerziteta od novembra 2017. godine, možete biti, pa makar i djelimično odgovorni. Štaviše, u slici koju gradite prethodnim obraćanjem ispada da naše koleginice i kolege imaju sasvim uporedive uslove kao oni koji svoje znanje stiču na Oksfordu, Kembridžu ili recimo u Hajdelbergu”, navode u saopštenju.
Kako dodaju, oni koji zastupamo interese studenata, ali i oni koji su svakog dana u amfiteatrima, na predavanjima, vježbama ili u laboratoriji, imaju nešto objektivniji pogled na stanje na Univerzitetu Crne Gore.
“Niti je moguće da rektor najznačajnjeg, uz to i jedinog državnog univerziteta, nema baš nikakvu odgovornost za trenutno stanje u visokom obrazovanju, niti su se silne, milionske investicije koje navodite u Vašem pismu baš snažno odrazile na materijalno-infrastrukturne prilike na Univerzitetu”, navodi se u saopštenju.
Tačno je, kako su dodali, da je Studentski parlament podržao izbor jedinog kandidata na izboru za rektora prije pola godine.
“Međutim, to je upravo opterećujuća činjenica po Vas, jer dosta rječito govori o stanju akademskih i svih drugih (ne)sloboda na našem univerzitetu. A tako je bilo, da Vas podsjetimo, i 2017 kad ste se prvi put birali. Nadamo se da nećete posegnuti za licemjernim zaklonom “da je svako imao pravo da se kandiduje”. To bi, znajući atmosferu na Univerzitetu Crne Gore prethodnih godina, zaista bilo previše”, navodi se u saopštenju.
Iz Studentskog parlamenta poručuju da od Nikolića nikada nijesu očekivali da rješava probleme drugih državnih instituacija, već da iskoristi snagu i autoritet funkcije koju obavljate kako bi se pitanja na koja ukazuju u dužem vremenskom periodu, makar pokrenula.
“Kao prvi čovjek ustanove na kojoj studira 20 hiljada naših koleginica i kolega, na kojoj svake godine diplomira nekoliko hiljada studenata, dužni ste da se borite za njih, njihov položaj u društvu, status prilikom zapošljavanja, poziciju u sistemu visokog obrazovanja”, dodaje se.
Na primjer, istuču, zbog činjenice da nemaju adekvatno rangiranje ustanova visokog obrazovanja, studenti sa privatnih ustanova su često u prednosti u odnosu na “naše, odnosno vaše studente”.
“Godinama trpimo posledice vrlo nelojalne konkurencije diploma iz krajnje sumnjivih “univerzitetskih centara” u okruženju. Da li ste to primjetili? Ako jeste, šta ste tim povodom uradili”, zaključuju u saopštenju.
Izvor: CDM
Exit mobile version