Montenegroberza AD Podgorica je i u 2017. godini nastavila edukaciju studenata o crnogorskom tržištu kapitala, kroz projekat „Investicija u buduće investitore”, već šestu godinu zaredom, piše Montenegroberza.com.

U okviru projekta, zaposleni na Montenegroberzi su i ove godine prenosili studentima praktična znanja iz oblasti funkcionisanja crnogorskog tržišta kapitala, govorili o istorijatu i ulozi Berze i ostalih učesnika na tržištu, upoznavali studente sa sistemom za trgovanje i u interakciji sa studentima, zajedno proučavali šanse za razvoj tržišta.

Tokom aprila, Montenegroberzu je posjetilo oko 160 studenata sa sljedećih fakulteta: Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore (smjerovi: Računovodstvo, Preduzetništvo, Evropske integracije, Međunarodna ekonomija, Finansije i Kvantitativna ekonomija), Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica i Fakultet za poslovne studije Montenegro Business School.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Mirjana Kuljak, rekla je da se saradnja na Projektu Montenegroberze Investicija u buduće investitore pokazala veoma korisnom za studente sa smjera Preduzetništvo. Budući da je funkcionisanje Berze, kao i još nekih bitnih tržišnih institucija i mehanizama, u crnogorskoj ekonomiji jos uvijek u razvoju, važno je da studenti mogu u praksi da vide realno stanje i potencijale razvoja tržišnih institucija, koje su u funkciji podrške njihovom budućem biznisu. Takođe, studenti, kao budući agenti promjena, mogu da daju svoj doprinos upoznavanju poslovne zajednice sa ulogom koju berza ima u razvijenim tržišnim ekonomijama. Trajna saradnja na ovom Projektu sigurno daje sinergijske efekte na duži rok, što ide u prilog održavanju naše saradnje.

Saradnica u nastavi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Ana Mugoša, rekla je da Montenegroberza AD Podgorica već nekoliko godina u nizu organizuje posjete za studente smjera Finansije, što predstavlja značajan doprinos u nadogradnji stečenog znanja iz oblasti finansijskih tržišta. Studenti smjera Finansije, izučavajući predmete Analiza berzanskog poslovanja i Portfolio menadžment, imaju poseban interes za stručnim i primijenjenim usavršavanjem koju organizuje Montenegroberza. Kako svake, tako i ove godine, studenti nakon posjete imaju pozitivne utiske, ističući visok nivo profesionalnosti menadžmenta berze, kvalitet prezentacije i interaktivne diskusije vezane za poslovanja berze.

Posebno se mora pohvaliti napor i želja Montenegroberze da u kontinuitetu ima saradnju s obrazovnim institucijama u Crnoj Gori i da učestvuje u realizaciji značajnih edukativnih projekata studenata ekonomije. Ove godine krenuli su i korak dalje, organizujući studentsku praksu, što je od ključnog značaja za studente našeg smjera, koji će imati priliku da se značajnije posvete proučavanju tržišta kapitala.

Studenti su posebno pohvalili odluku Montenegroberze da jednom studentu dodjeli stipendiju za I stepen CFA (Chartered Financial Analyst) programa, što nudi mogućnost sticanja najprestižnijeg sertifikata iz oblasti finansija i tržišta kapitala.