Struja za domaćinstva trebalo bi da od 1. januara pojeftini minimalno, od 0,5 odsto do jedan odsto, dok će za mala preduzeća vjerovatno poskupiti, pišu Vijesti.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) objavila je u srijedu odluke o dozvoljenim prihodima energetskim preduzećima za narednu godinu, koji su značajno manji od zahtijevanih, kao i od prihoda na osnovu kojeg su izračunate sadašnje cijene.

Energetska preduzeća bi u narednih nekoliko dana trebalo da formiraju tabele sa svojim cijenama, koje će poslati RAE na verifikaciju. Konačne tabele sa cijenama biće utvrđene najkasnije do 16. decembra.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila je u avgustu prošle godine 0,94 odsto, tako da sada košta 10,08 centi po megavat satu sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV). Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife.

Izvor lista iz Elektroprivrede (EPCG), kazao je da je situacija na domaćem tržištu atipična u odnosu na raniji period, jer je proizvodnja u Kombinatu aluminijuma (KAP) svedena na minimum, pa je samim tim i potrošnja struje manja.

»Da je kojim slučajem potrošnja struje identična ranijoj ili možda nešto veća, ovakve odluke RAE za energetske subjekte bi značile automatsko smanjenje cijena energije za sve potrošače«, kazao je izvor Vijesti iz EPCG.