Stounhendž je građevina koja se sastoji iz velikih kamenih stubova poređanih u obliku kruga.

Ovaj spomenik se nalazi u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13km sjeverozapadno od Solsberija. Jedna od najposjećenijih atrakcija u Engleskoj, koje svakako moramo da posjetimo je upravo ova građevina.Stounhendž je jedini ostatak građevine od kamena. Ima veoma jednostavnu strukturu i raspored. Površina koju zauzima takođe se ne može smatrati previše velikom. Kamenja, koja su sastavljena sa savršenom preciznošću, kriju mnogo tajni.
Riječ Stonehenge je riječ koja je staroengleskog porijekla gdje stone znači kamen, a henge znači objesiti, dakle sama riječ označava u stvari viseća kamenja.

Pošto se Stounhendž nalazi na putu A344, putu između Amesburi i Šrevtona, ugaoni kamen se može vidjeti izbliza, a cijela skulptura sa malo veće razdaljine.Bilo da se nalazite na poslovnom putu ili na odmoru u uvijek kišovitoj i tmurnoj Engleskoj, ne treba da vas takvo vrijeme spriječi da posvetite malo vremena i pogledate ovu nesvakidašnju građevinu, koja je dokaz da su i u prošlosti postojali ljudi, koji su itekako znali da grade bez obzira što su imali samo primitivne alate.Primitivni alati ih nisu spriječili u tome da izgrade ovako nevjerovatne građevine, koje su i dan-danas dokaz njihove umjetnosti.