Vladan Stojanović, odbojka, Sutjeska, Mornar, Nikšić

Vladan Stojanović rođen je 30.01.1999. godine u Nikšiću.

Završio je OŠ ,,Ratko Žarić”, srednju školu ,,Srednja stručna škola” (smjer: elektrotehničar računara), a trenutno je student treće godine Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (opšti smjer) u Nikšiću. Odbojkom se bavi od svoje 11. godine, a prve odbojkaške korake napravio je u OK Sutjeska. Trenutno je član OK Mornar iz Bara. Za naš portal, Vladan govori o ljubavi prema odbojci, planovima za budućnost, sportskoj situaciji u Nikšiću.

Od kada se bavite odbojkom?

Odbojkom se bavim od svoje 11. godine.

Ko je otkrio Vaš talenat?

Na nagovor jednog druga, nakon košarke i džudoa, riješio sam da se oprobam u odbojci i tu sam ostao i dan danas.

Da li se sjećate svog prvog treninga?

Svoj prvi trening sam imao u sali Trim centra.

Koju poziciju igrate?

Primarna pozicija mi je primač servisa, ali igram i na poziciji korektora kada je neophodno.

Koliko ste nagrada do sada osvojili i koje su to bile?

Što se tiče nagrada, to su većinom medalje sa državnih prvenstava u mlađim kategorijama, kao i školskih i studentskih turnira.

U čemu pronalazite motivaciju za odbojkom?

Generalno, volim ovo čime se bavim pa mi neka velika motivacija za bavljenje odbojkom nije potrebna, ali recimo ponekad pred utakmicu odgledam neki highlights sa najboljim poenima omiljene ekipe kao podstrek.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Kao student treće godine fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, prije svega planiram da privedem osnovne studije kraju, pa da nastavak školovanja upišem van Crne Gore, i da usput pokušam da svoju sportsku karijeru podignem na veći nivo.

Koji su Vaši najveći uspjesi?

Pa kao jedan od većih uspjeha izdvojio bih to da smo u konkurenciji kadeta bili vicešampioni države 2017. godine, uz sve ostale medalje koje smo osvajali u drugim kategorijama, kao i učešće na finalnom turniru kupa CG u konkurenciji seniora.

Zašto je dobro baviti se odbojkom?

Uopšteno mislim da je dobro baviti se sportom, jer tu kroz igru i druženje naučimo mnogo stvari. Odbojka je jedan od sportova u kojem nemate direktan kontakt sa protivnikom, timskim radom pokušavate da dođete do pozitivnih rezultata.

Kakvo je Vaše mišljenje o sportskog situaciji u gradu Nikšiću?

Pa mislim da treba dati šansu i sportovima osim fudbala i košarke, siguran sam da odbojka,rukomet i neki individualni sportovi imaju potencijal u našem gradu koji je vrijedan pažnje koliko i ova dva koje sam gore naveo.

Koja je Vaša poruka za mlade?

Poručio bih svima da se bave nekim vidom sporta, najmanje je bitno da li je to u pitanju odbojka, košarka ili odlazak u teretanu, bitno je da smo aktivni i da gradimo i čuvamo naše zdravlje.

S.T.