Site icon Mladi Nikšića

Stiže grip, rizični da se vakcinišu

mladi niksica

Vakcine protiv gripa, stižu tokom krajem mjeseca

Ukupno 17 osoba prošle sedmice registrovano je sa simptomima gripa, ali laboratorijski nije potvrđen nijedan slučaj. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u domovima zdravlja već četvrtu nedjelju sprovodi se vakcinacija protiv tog virusnog oboljenja, pišu Vijesti.

“Prema podacima evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine. U 39 zemalja koje su poslale podatke, aktivnost gripa je niskog intenziteta, dok je u Malti za sada ona srednjeg intenziteta. Detektovani su sporadični slučajevi obolijevanja izazvani virusima influence tipa A i tipa B”, saopšteno je iz Instituta.

Oni rizičnim kategorijama preporučuju vakcinaciju kao najefektivniju mjeru prevencije.
“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”, saopšteno je.

Iz Instituta su kazali da vakcinaciju preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije. 

Vakcina se preporučuje starijima od 65 godina, hronično oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima, a da je naročito bitna za zaposlene na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica.
Takođe, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina. Iz Instituta su istakli da će sezona nadzora nad gripom da traje do kraja 20. sedmice 2018. godine.

Exit mobile version