Odlukom Vlade Crne Gore, koja je usvojila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), štićene ličnosti će čuvati 119 policijaca.

 

Osim za čuvanje štićenih ličnosti, odlučeno je da 433 policajca obezbijeđuju određene objekte.

Prema Pravilniku premijera Duška Markovića može čuvati do 13 policijaca, od kojih šest moraju imati visoku ili višu školu. Predsjednik parlamenta Ivan Brajović može računati na zaštitu 12 policijskih službenika, dok će predsjednik države Filip Vujanović na raspolaganju imati devet policijaca.
Vladinim dokumentom je predviđeno da su direktorima Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednosti (ANB), Slavku Stojanoviću i Dejanu Peruničiću na raspolaganju po dva policijaca.
Ministru pravde Zoranu Pažinu na raspolaganju su četiri policijska službenika, od kojih je jedan inspektor koji mora imati završen Pravni fakultet ili Policijsku akademiju.
Vrhovnom državnom tužiocu i specijalnom tužiocu, Ivici Stankoviću i Milivoju Katniću, na raspolaganju su četiri policijska službenika, koliko je Pravilnikom predviđeno i za ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, prenosi Radio Televizija Crne Gore (RTCG).

Štićene ličnosti moći će da traže da ih štiti manje ili više policijaca nego što je to predviđeno Pravilnikom, dok iz Uprave policije ne otkrivaju podatke da li se neko odrekao pratnje, piše dnevni listi Dan.