Kažu da nigdje na balkanskom poluostrvu mreža kamenih mostova nije tako gusta kao u Nikšiću – Carev, Gordin, Rimski, Vukov most, stari most na Duklu… Ali većina tih mostova zatrpana je smećem, zidovi su obrušeni, metalni djelovi su pokidani…

Prije nekoliko dana počela je rekonstrukcija kamenog mosta na Duklu, izgrađenog 1804. godine ktitorom nikšićke džamije Hadži Ismail Lekićem, po kome i nosi ime.
“Centar za konzervaciju i arheologiju sa Cetinja započeo je rekonstrukciju Hadži Ismailovog mosta na Duklu, a vrijednost radova je nešto preko 50 hiljada eura. Radovi će biti završeni za dva mjeseca, a nadzor će vršiti lokalna Agencija za planiranje i projektovanje”, kazao je “Vijestima” potpredsjednik Opštine Radoš Šućur.
Takođe su nastavljeni radovi i na najstarijoj ćupriji ne samo u Nikšiću, nego i u Crnoj Gori – Rimskom mostu na Moštanici.
U toku su pripremni radovi, a rekonstrukcija će biti podijeljena u dvije faze. Prva faza podrazumijeva zidanje kamene ograde i postavljanje kaldrme, dok će drugom fazom most biti povezan sa trotoarima sa obje strane i biće postavljena rasvjeta.
“Što se tiče mosta na Moštanici završeni su skoro svi radovi. Konzervacija je nastavljena prije nekoliko dana, a vrijednost tih preostalih radova je deset hiljada eura”, kazao je Šućur.
Primjena konzervatorskih mjera na mostu, koji je sagrađen u trećem vijeku, počela je u aprilu 2015. godine, a radove takođe izvodi Centar za konzervaciju i arheologiju. Finansijer je Ministarstvo kulture, uz logistiku Opštine Nikšić.
Most je sagrađen od tesane sige pravilnog oblika, a kameni blokovi spajani su debljim slojem maltera sa životinjskom dlakom. Savršenstvo linija kod ovakvih objekata Rimljani su postizali primjenom grafostatike. Ima pet većih polukružnih propusta i četiri mala takozvana olakšavajuća otvora, za slučaj kada rijeka nadođe. Od 1947. godine most na Moštanici je zaštićeni spomenik kulture, a u Registar nepokretnih spomenika kulture upisan je 1961. godine.
“Biće nastavljeni radovi na konzervaciji i rekonstrukciji stare tvrđave Onogošt, a za tu svrhu je opredijeljeno oko 25 hiljada eura, dok će za konzervatorske radove na crkvi Svetog Petra i Pavla biti izdvojeno pet hiljada”, kazao je potpredsjednik Opštine.
Na današnji dan Bedem ima sačuvane i obnovljene tri kule, osmougaonu, istočnu i svodnu, ozidane kamenom sa područja Crkvica i povezane visokim zidom. Modernizovan je dvijema pozornicama na otvorenom odnosno malom i velikom scenom, a stepenište je izgrađeno od kamena starih potopljenih kuća iz Slanog i Krupačkog jezera, kao i od kamena nađenog otkopavanjem gradske tvrđave.
Dvorac kralja Nikole, koji se nalazi pored gradskog parka i Saborne crkve, sagrađen je 1900. godine, a zbog vlage, krova koji prokišnjava i loših uslova, nažalost, polako propada. Izrada projekta i njegova rekonstrukcija posljednjih godina više puta je najavljivana. Na nju se i dalje čeka.
“Centar za konzervaciju i arheologiju uradiće i sanaciju Dvorca kralja Nikole, dok će nadzor vršiti opštinska Agencija za planiranje i projektovanje. Radi se konzervatorski projekat, a onda slijedi projekat za kompletnu sanaciju”, kazao je Šućur.