Ukoliko namjeravate da kupite stan, a ne planirate da date puno novca, onda je Nikšić idealan grad za vas. Prema podacima MONSTAT-a, nekretnine u Nikšiću su najjeftinije, kvadrat stana može se kupiti u prosjeku za 561 euro.

Ako je prosječna plata u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, 482 eura, dok se u stvarnosti taj prosjek kreće između 300 i 350 eura, to znači da su za kvadrat stana u Nikšiću potrebne dvije plate.

Prema zvaničnoj statistici, kvadrat stana je najskuplji u Budvi i iznosi u prosjeku 1,6 hiljada eura i upravo su visoke cijene razlog zbog kog prodaja stanova stagnira već par godina, kako tvrde agenti za nekretnine.

Kvadrat stana u Budvi po tržišnim cijenama ne može se naći ispod dvije hiljade eura, a cijena dostiže i tri hiljade eura za kvadrat.

Za kvadrat stana u Podgorici, koji se kreće u prosjeku od 1,1 hiljadu do 1,4 hiljade eura, zaposleni u sektoru trgovine treba da rade najmanje pet mjeseci. U Glavnom gradu su već neko vrijeme najtraženiji stanovi u Siti kvartu.

Dok su na primorju najjeftiniji stanovi u Sutomoru, gdje se stan da 63 kvadrata može kupiti za 60 hiljada.

Činjenica je da je cijena kvadrata stana u našoj zemlji visočija čak i u odnosu na neke zemlje koje su članice Evropske unije, poput Slovenije gdje je prosječna plata 1,1 hiljadu eura, dok je prosječna cijena kvadrata stana 1,5 hiljada ili Hrvatske gdje je prosječna plata 800 eura, a kvadrat stana iznosi od 1,4 do 1,6 hiljada eura.