Zoganje

U mjestu Zoganje kod Ulcinja srušen je nelegalno sagrađen objekat projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu cjelinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz XVIII vijeka i predstavljao devastaciju prostora, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

Objekat je, navode iz MORT-a, građen suprotno Zakonu, bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.
“Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (Pravoslavnoj crkvenoj opštini Ulcinj) koja je izvodila nedozvoljene radove je Rješenjem br. UPI 071/8- 134/2 od 04.06.2020 zabranjeno izvođenje radova na izgradnji nelegalnog objekta u blizini crkve. Kako je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova, donijeto je shodno ovlašćenjima Urbanističko-građevinskog inspektora rješenje o rušenju nelegalnog objekta čijem se administrativnom sprovođenju pristupilo jutros preko izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma”, istakli su iz MORT-a.

Ovim povodom oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je saopštila da su nadležne institucije u Crnoj Gori počele rušenje konaka u novom manastiru Svetog Vasilija kod Ulcinja.
“Jutros su opkolili konak, počeli da ga ruše, a policija ne dozvoljava nikome da priđe”, kazao je mještanin Ulcinja, prenosi sajt Mitropolije.
Indikativno je, kako navode, da se ovo događa nakon odluke Crkve da nastavi protestne litije.
“Jutrošnji događaj pokazuje koliko je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije bio u pravu kad je izjavio nakon izlaska iz pritvora da crnogorska vlast sada ratuje protiv Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca”, piše na sajtu MCP.
Izvor: rtcg