Freudenberg (Frojdenberg) je srednjovjekovni gradić koji se nalazi u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija i zauzima površinu od 54,5 kilometara kvadratnih. U njemu živi oko 20.000 stanovnika.

Najpoznatiji dio ovog grada je “Alter Flecken” i sastoji se od oko pedesetak polu-drvenih kućica koje su gotovo sve iste veličine i izgleda, a mnoge datiraju iz 17. vijeka, kada je gradić morao biti obnovljen zbog velikog požara koji ga je zahvatio. Centar grada uključen je u Kulturni Atlas države Sjeverna Rajna-Vestfalija (Kulturatlas des Landes Nordrhein-Westfalen) i priznat kao “Spomenik od međunarodnog značaja”.

U Freudenbergu je turizam jako razvijena grana, zbog istorijskog nasljeđa i okolnih šuma. Blaga klima i prirodna blaga privlače brojne planinare i bicikliste koji mogu uživati u šetnji oko grada stazom koja je duga 160 kilometara. Osim ovih aktivnosti turisti imaju priliku da posjete Muzej tehnologije i istražiti industrijsku istoriju grada, Muzej umjetnosti ili uživati u jednom od zanimljivih nastupa na otvorenim pozornicama (tokom ljeta).

izvor: pixelizam.com
foto: tourismontheedge.com