U četiri obrazovne i šest zdravstvenih objekata u Crnoj Gori u toku ove godine će kroz dva programa koja podrazumijevaju primjenu mjera energetske efikasnosti biti uloženo više od četiri i po miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II (EEPPB), koji je počeo sa realizacijom 2012. godine, u ovoj godini planirana primjena mjera energetske efikasnosti u Gimnaziji “Slobodan Škerović“, Resursnom centru “1. jun“ i Resursnom centru za djecu i mlade “Podgorica“ u Podgorici, kao i u O.Š. “Milan Vukotić“ u Golubovcima.

“Procijenjena vrijednost radova za ova četiri objekta je oko 2,7 miliona eura”, ističu u Ministarstvu.

Kroz projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP), koji je počeo sa implementacijom 2009. godine, a koji sprovodi Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministartsvom zdravlja, u toku 2017. godine biće izdvojeno preko 1,8 miliona eura, od čega 1,1 milion na radove na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji će biti završeni u martu.

Kako su dodali u ovom vladinom resoru, tokom ove godine biće nastavljeni radovi u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i Petnjica, u kojima je prošle godine urađena adaptacija termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, dok će u ovoj godini u navedenim ustanovama, kao i u zdravstvenoj stanici Murino, biti izvedeni građevinsko-zanatski radovi vrijednosti od skoro 725.000 eura”, kazali su u Ministarstvu.

“Primjena mjera energetske efikasnosti kroz ova dva programa, između ostalog, podrazumijeva postavljanje termoizolacije na fasadi, termo i hidro izolacije na krovovima, zamjenu fasadne bravarije, sanaciju/izgradnju sistema grijanja, zamjenu opreme u kotlarnici, ugradnju termostatskih i balansnih ventila i zamjenu svjetiljki. Primjenom navedenih mjera, adaptirani objekti biće u cjelosti energetski unaprijeđeni i uslovi komfora, odnosno boravka u tim ustanovama značajno poboljšani”, ističu u Ministarstvu.

EEPPB projekat finansira se iz sredstava kredita u vrijednosti od 31,5 miliona eura, i donacije u vrijednosti od oko 4,7 miliona eura, koji su obezbjeđeni od strane Njemacke razvojne banke (KfW), dok se MEEP projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u vrijednosti od 11,5 miliona eura.
Podsjećamo da ovaj projekat implementira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu.