Nadležni državni organi spriječili su pokušaj nelegalnog prometa i unošenja 37 svinja u Crnu Goru, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

To je rezultat aktivnosti Uprave za bezbjednost hrane, u saradnji sa nadležnim institucijama, u cilju prevencije od pojave bolesti afričke kuge svinja, ali i klasične kuge svinja.
“U okviru tih aktivnosti, posebno u dijelu kontrole poštovanja naredbe o zabrani uvoza živih svinja i mesa i proizvoda od svinja iz zemalja u kojima je registrovana afrička kuga svinja i uslova za uvoz i promet životinja, nadležni organi spriječili su pokušaj nelegalnog prometa i unošenja u Crnu Goru 37 prasadi”, navode iz ministarstva.
Naime, u zajedničkoj akciji Uprave policije i Uprave za bezbjednost hrane, zaustavljeno je vozilo u kome su bile životinje, a koje je u Crnu Goru ušlo iz pravca Bosne i Hercegovine.
“Tom prilikom utvrđeno je da prevoznik ne posjeduje nikakvu dokumetaciju kojom bi potkrijepio dokaz o porijeklu ili zdravstvenom statusu životinja. Životinje su oduzete i nakon ispitivanja zdravsvenog stanja, u slučaju da se utvrdi da je su zdrave, biće predate Upravi za imovinu na dalje postupanje. Protiv prevoznika biće pokrenute propisane mjere. Podsjećamo da od oktobra 2018. godine, od kada se afrička kuga svinja, nakon širenja evropskim kontinentom približila zemljama regiona i pojavila u susjednoj Srbiji, Crna Gora sprovodi aktivnosti na prevenciji i pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima. Osim aktivnosti Uprave za bezbjednost hrane, mjere iz svojih nadležnosti sprovode i Uprava carina i Uprava policije”, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.
Posebnu opasnost, kako su kazali, predstavlja nelegalni promet svinja, mesa i proizvoda od svinja preko graničnih prelaza, ali i duž granice Crne Gore sa susjednim zemljama, bez obzira da li je u tom zemljama registrovana bolest.
“Imajući to u vidu, granična policija vrši kontrole na područjima, odnosno putnim pravcima iz zemalja odakle postoji sumnja da može doći do nelegalnog prometa životinja. U unutrašnjem prometu, kontrolišu se prevozna sredstva kojima se prevoze životinje. Od prevoznika se zahtjeva da dokaže porijeklo i zdravstveni status svinja, zdravstvenim uvjerenjem, za unutrašnji promet, odnosno uvoznim papirima za uvezene pošiljke. Naglašavamo da svaka svinja u prometu mora biti označena na propisani način ušnom markicom i registrovana u skladu sa propisima”, istakli su iz resora poljoprivrede.
loading…