Tri grupe, od više stotina osoba, pokušale su sinoć da probiju policijske kordone i nasilno uđu u zgradu Skupštine Crne Gore i tom prilikom su policiju gađali kamenicama, flašama i drugim predmetima, a u jednom trenutku u centru grada su na bacile suzavac na policajce, saopštila je Uprava policije. U tim akcijama četiri policajca su povrijeđena, a privedeno je 15 osoba. Protiv svih 15 privedenih pokrenut je prekršajni postupak.

„Policajci su, s obzirom na to da su se za to stekli zakonski uslovi, upotrijebili fizičku snagu i službenu palicu, dok su hemijska sredstva upotrijebljena na lokaciji gdje je na policiju prethodno bačen suzavac“, istakli su u policiji.

Prva lokacija na kojoj je oko 19.45 časova došlo do pokušaja probijanja policijskog kordona je u ulici Slobode, u blizini raskrsnice sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

„Na tom mjestu je grupa od oko 250 osoba, predvođena poslanicima Demokratskog fronta, policajce gađala kamenicama, flašama i drugim predmetima i pokušala da probijanjem kordona nasilno uđe u objekat Skupštine. Upravo na ovoj lokaciji na policiju je bačen suzavac, nakon čega je policija intervenisala i upotrijebila sredstva prinude – fizičku snagu, službenu palicu i hemijska sredstva“, ističu u Upravi policije.

Druga grupa od oko 150 osoba je na isti način i sa istom namjerom pokušala da probije policijski kordon iz pravca Sat kule, na mostu Braće Zlatičanina.

Treća grupa je iz pravca ulice Bratstva i jedinstva i Marka Milljanova, kod hotela Hillton, takođe na isti način pokušala da probije policijski kordon.

„Sve ove grupe su razbijene policijskom intervencijom. Osim pokušaja probijanja policijskog kordona, nekoliko demonstranata je i polomio više izloga radnji u ulici Slobode“, kazali su u Upravi policije.

O događajima je upoznat nadležni tužilac koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji.

DF je u subotu organizovao okupljanje u znak protesta zbog akcije policije u kojoj su uklonjeni bina i šatori, koji su 20 dana bili postavljeni na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred zgrade Skupštine Crne Gore, gdje je trajalo protestno okupljanje u organizaciji DF-a.