Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću potpisan je Memorandum o saradnji speleoloških organizacija Crne Gore i bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

 

Cilj potpisivanja Memoranduma je kako razmjena iskustava, naučnih i stručnih informacija, tako i zajednički rad na projektima, učešće na naučnim supovima, ali i pružanje pomoći u akcijama spašavanja povrijeđenih speleologa, ljudi i materijalnih dobara.
Veselin Mijušković, izvršni direktor Asocijacije speleoloških društava Crne Gore podsjetio je da je u Sarajevu 1963.godine dogovoreno da se u Crnoj Gori formira speleološko društvo koje je do 1983. bilo u Podgorici (tadašnjem Titogradu), da bi osnivanjem studijskog programa za istoriju i geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i speleološko društvo dobilo novi dom.

„Prošle su generacije, neki su odlazili, a neki dolazili, ali nastavljali smo sa radom. Danas su neka druga vremena, moramo svi ići u Evropu, pa smo se dogovorili sa našim kolegama iz RS da potpišemo memorandum o zajedničkoj saradnji. Nije to samo ispitivanje jama i pećina, nego i speleospašavanje, a i ono, što je najbitnije, ispitivanje podzemlja, i našeg i njihovog. Da primaknemo malo svijetu ljepote podzemlja“, kazao je Mijušković.
Nada se, kako je kazao, da će mlađe generacije uspjeti da „maknu“ iz kafića, udalje ih odtelefona i kompjutera i vrate onome iskonskom.
Miloš Jakić, predsjednik Speleološkog saveza RS, kazao je da je Savez osnovan 2014. godine, a da se u njemu nalaze društva koja datiraju od 1979.
„Osnovali smo i speleospasilačku službu RS koja za sada djeluje u četiri stanice – Banja Luka, Foča, Gacko i Trebinje. Iz godine u godinu imamo sve veći broj stranih speleologa koji istražuju naše speleološke i podzemne objekte tako da se stvara velika mogućnost da dođe do povređivanja“, kazao je Jakić.
Prema njegovim riječima speleolozi Crne Gore i RS su učestvovali na zajedničkoj vježbi 2016.godine, a Memorandum će, kako je kazao, pospješiti saradnju, ali i dovesti do poboljšanja rada speleoloških društava RS i Crne Gore.

Izvor: Vijesti