Premijer Milojko Spajić saopštio je da je donijeta odluka da se popis stanovništva odgodi za 3. decembar, te da je ta odluka izglasana na elektronskoj sjednici Vlade Crne Gore.

“Odluka opozicije dokaz je da sazrijeva jedna nova politička svijest kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Spajić.

Sve političke partije i NVO su bile dio ovog procesa, te da su svi dali svoj dopinos.

“Na kraju je Parlament dao svoj pečat, sa 64 glasa za. Za manje od mjesec smo uspjeli da zatvorimo jedan zahtjevan proces.”

Istakao je da je bilo rezervi u odnosu na namjeru DPS-a oko bojkota popisa, ali da je dobar dio parlamentarne većine uz odluku Vlade.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je ranije da je ta partija spremna da u novom roku da puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra.

Predsjednik DNP-a Milan Knažević kazao je, nakon sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, da je protiv odlaganja popisa stanovništa, te da smatra da DPS namjerno opstruira i iskorišćava vrijeme za dijalog.