Vlada Crne Gore pokrenula je projekat u kojem glavni cilj jeste pomoć građanima koji su u lošem socijalno-ekonomskom položaju, tako što će im se davati vaučer za hranu i raspodijeliće im se i ulje.

Korisnici materijalnog obezbjeđenja iz Podgorice, Bara, Nikšića i Cetinja dobiće, u naredna dva dana, vaučere na kućnu adresu kojima će moći da podignu po tri litra ulja u Aroma i Conto marketima.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je programom pomoći socijalno ugroženom stanovništvu kroz besplatnu dodjelu jestivog ulja obuhvaćeno 7.907 korisnika materijalnog obezbjeđenja i 16.455 korisnika najniže penzije u nominalnom iznosu 147,08 eura.

“Kako bi se raspodijelilo prema programu pomoći koje je predložilo Ministarstvo finansia i socijalnog staranja bilo je potrebno obezbijediti nedostajuće količine. Kompanija “Domaća trgovina” d.o.o. Podgorica, obratila se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja sa namjerom da donira 9.600 litara ulja, što će i biti učinjeno u toku ove sedmice. Ukupan iznos donacije ulja koju je obezbijedila “Domaća trgovina” je preko 13.000 eura. Vlada Crne Gore i nadležna ministarstva djeluju kontinuirano u okvirima koji im stoje na raspolaganju, a shodno nastalim poskupljenjima cijena osnovnih životnih namirnica. Pored podjele ulja, Vlada Crne Gore je pokrenula projekat vaučera za kupovinu hrane i ograničila cijenu hljeba, što je samo dio napora koje ulaže za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja građana. Posebno raduje da društveno odgovorna privredna društva, kao što je “Domaća trgovina”, na ovaj način iskazuju spremnost da daju svoj doprinos”, dodaju iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Dodaju da je porast nabavnih cijena prehrambenih proizvoda evidentan na globalnom nivou, te da, kako bi spriječila dalji rast cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada i nadležna ministarstva prikupljaju podatke i analiziraju marže u trgovini.

Nabavne cijene hrane i prehrambenih proizvoda su sve veće i to ne samo u našoj državi već na globalnom nivou, ali bez obzira na to, Vlada Crne Gore realizovaće pomoć socijalno ugroženim građanima.

Izvor: Vijesti