Nikšićki kantautor i dobitnik ovogodišnje “Trinestojulske nagrade” Miladin Šobić biće korisnik nacionalne penzije, prenosi Antena M.

Ta odluka biće potvrđena na sjednici Vlade Crne Gore.

Državna nagrada koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknutim kulturnim stvarocima, a koja je donesena 2009. uslov je za ostvarivanje prava na nacionalnu penziju.

Kako piše u Uredbi, dobitniku ”Trinaestojulske nagrade’” pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade. U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Uslovi za to su da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore.

U propozicijama za dobijanje Trinaestojulske nagrade stoji da se dodjeljuje za životno djelo istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je svojim stavralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Šobić je kandidovan nakon spontane inicijative koja je prerasla u akciju ”Od druga do druga” tokom koje je prikupljeno preko 10.000 potpisa podrške.

Za kratko vrijeme, stigla je ogromna podrška i iz zemalja regiona, ali i širom svijeta.Šobić je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura. Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice.