Direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović, saopštio je da je
lista čekanja za kardiološke operacije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) najkraća je u regionu, a na njoj se trenutno nalazi 82 pacijenta.

Direktorka KCCG-a Zorica Kovačević, saopštila je da je budžetom za ovu godinu predviđeno 11 miliona eura za nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

“Više od 90 odsto tog novca biće opredijeljeno za nabavku savremene opreme u KCCG, a najveći od toga planiran je za obnavljanje opreme u Centru za kardiohirurgiju”, saopštila je Kovačević na konferenciji za novinare.

Kako je kazala, potrebna tehnička dokumentacija dostavljena je Ministarstvu zdravlja, a očekuje se raspisivanje javnog poziva za nabavku opreme.

Kovačević je kazala da u Centru za kardiohirurgiju trenutno radi četiri kardiohirurga, šest anesteziologa i tri kardiologa.
Ona je ocijenila da je to dovoljan broj po novoj sistematizaciji.

“Menadžment KCCG-a je odlučio da 1. maja angažuje sugrađanku Oliveru Rašović koja dugi niz godina uspješno radi u bolnicama u Italiji kao kardiohirurg”, dodala je Kovačević.

Direktor Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović, kazao je da su od 25. januara do 15. marta ove godine smanjene liste čekanja za kardiohirurške operacije.

“Na redovnoj listi čekanja za kardiohirurške operacije je 82 pacijenta, na hitnoj listi 33 pacijenta, što je najkraća lista čekanja u regionu”, precizirao je Bulatović.

On je istakao odličan rad Centra u minulom periodu, gdje je na redovnoj listi za kardiohirurške operacije 25. januara bilo 229 pacijenata, a na hitnoj 67, što je, kako kaže, u poređenju sa trenutnim stanjem, ogroman posao u periodu manjem od dva mjeseca.