Site icon Mladi Nikšića

Službe zaštite i spašavanja dobile vrijednu opremu

vatrogasci

Oprema koja je za službe zaštite i spašavanja opština Nikšić, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, Direktorat za zaštitu i spašavanje, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Brestice“ i osnovne škole nabavljena u okviru projekta „Budimo pripremljeni“, predstavljena je danas na Trgu slobode u Nikšiću.

Pomenuti projekat sprovodi NVO „Fors Montenegro“, finansira Evropska unija, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, a u našoj zemlji sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.
Veselin Šturanović, direktor Fors Montenegra, istakao je da vrijednost pomenute opreme iznosi oko 70 000 eura i uključuje: aluminijske gumene čamce, motore, prikolice, pumpe, naprtnjače, vatrogasna odijela i obuću, opremu za spašavanje sa visina i dubina, kompletne ronilačke opreme, naprtnjače za gašenje požara, protivpožarne aparate i protovpožarnu ćebad.
„Projekat koji je trajao 26 mjeseci se završava 31. januara i ima za cilj unapređenje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda“, saopštio je Šturanović i skrenuo pažnju na položaj zaposlenih u službama zaštite i spašavanja koji su svoje živote podredili kako bi spasili druge i to je ono najveće što čovjek može da uradi za drugog čovjeka.
Prisutnima se obratio i Marko Perućica, šef Kabineta predsjednika opštine Marka Kovačevića, koji se zahvalio na ovako vrijednoj opremi koju je dobila nikšićka Služba zaštite i spašavanja i dodao da i u narednom periodu, kako u saradnji sa Fors Montenegro, tako i drugim organizacijama, očekuje slične akcije.
„Mi smo u proteklom periodu imali izuzetno dobru saradnju sa Fors Montenegro i mnoge smo projekte zajedno radili, pa očekujem da će u narednom periodu biti još ideja koje ćemo zajedno sprovoditi“, kazao je Miodrag Bešović, v.d. direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koji se posebno zahvalio prijateljima iz Evropske unije i partnerima iz Srbije, ali i pripadnicima iz lokalnih službi zaštite i spašavanja.
Dušica Brnović, v.d. direktora Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, navela je da je saradnja sa Fors Montenegro, u okviru projekta „Budimo pripremljeni“, izuzetno važna sa aspekta ispunjavanja jedne od osnovnih aktivnosti Zavoda koji se odnose na saopštavanje preciznih informacija o stanju vremena, ali i najavu nepogoda koje utiču na ljudske živote.
„Zavod je putem projekta dobio značajnu IT opremu, ukupne vrijednosti oko 22 000 eura kao i adekvatne treninge za dio zaposlenih, a ujedno je projektom planirana mobilna aplikacija koja sadrži podatke o vremenskoj prognozi, aktuelnim vremenskim parametrima i druge korisne informacije“, dodala je Brnović i zaključila da će oprema biti iskorišćena na najbolji mogući način kako bi odgovorili svim projektnim ciljevima i zadacima.
Bojan Vujović, zamjenik glavne pregovaračice – nacionalne IPA koordinatorke u Kancelariji za evropske integracije Crne Gore, kazao je da su zadivljeni načinom na koji je Fors Montenegro, u saradnji sa nadležnim institucijama pripremio koncept unapređenja stanja službi zaštite i spašavanja koji je uspješno zaživio u nekoliko prekograničnih projekata.
„Iako je ova oprema vrlo vrijedna i savremena, da zapravo bude što manje situacija u kojima će je koristiti. Da bude što više treninga i vježbi, a manje stvarnih situacija“, zaključio je Vujović.
Na samom kraju dodijeljene su nagrade najboljim učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na literarnom i likovnom takmičenju, koji je organizovao Fors Montenegro, a na temu problema vanrednih situacija i onog sa čime se pripadnici službi zaštite i spašavanja susreću.
   
    
Exit mobile version