Mladi Nikšića

Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove u opštinama Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad i Podgorica redovno će raditi naredne sedmice, od 19. do 23. aprila, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz Ministarstva su kazali da u Mojkovcu, Šavniku, Pljevljima, Andrijevici, Kolašinu, Nikšiću i Beranama javne i privatne predškolske ustanove neće raditi, dok će osnovne i srednje škole i visokoškolske ustanove nastaviti sa realizacijom onlajn nastave.
“Sa izuzetkom učenika devetog razreda osnovne škole, četvrtog razreda gimnazije i završnih razreda obrazovnih programa stručnog obrazovanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, koji će u svim opštinama nastavu pohađati neposredno u školi. U stručnim i mješovitim školama u svim opštinama praktična nastava realizovaće se u školi, uz poštovanje epidemioloških mjera”, piše u saopštenju Ministarstva.
Ističu da je ovakva odluka donijeta uzimajući u obzir da nastavna godina za učenike završnih razreda traje do 28. maja, kao i da će se polaganje stručnih i maturskih ispita obaviti od 24. aprila do 9. juna..
“Provjera znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka može se, po potrebi, realizovati u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Crne Gore u skladu sa preporukama koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije. O daljim koracima u organizaciji nastave, koji se preduzimaju u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama Ministarstva zdravlja, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni”, kazali su iz Ministarstva.