Singapur ostaje najskuplji grad na svijetu treću godinu zaredom ispred Hong Konga, Ciriha, Ženeve i Pariza, pokazuje danas objavljena studija Ikonomist intelidžens junita (Ecomonist Intgelligence Unit – EIU).

Na šestom mjestu je London, ispred Njujorka i Los Anđelesa, dva američka grada koja su ove godine ušla u prvih deset najskupljih gradova svijeta zbog skoka vrijednosti dolara čime su poskupjeli troškovi života u SAD.

Njujork nikad nije bio tako visoko na listi od 2002. godine, i skočio je za 42 mjesta od 2011. godine, navodi se u studiji. Pariz, peti na listi, jedini je grad u evrozoni u prvih deset, gdje se takođe nalazi Kopenhagen, osmi koji dijeli to mjesto sa Seulom i Los Anđelesom.

Drugi evropski gradovi su međutim nastavili da padaju niže na rangiranju zbog porasta vrijednosti dolara i slabljenja eura, navodi se u studiji. Japanski gradovi se spuštaju na listi zbog stagnacije inflacije i pada jena zbog čega su Tokio i Osaka pali niže u ovoj klasifikaciji. Tokio je 11. a Osaka 14. na spisku.

Tri azijska grada su u prvih deset – Singapur, Hong Kong i Seul. Slabljenje vrijednosti drugih valuta kao što je australijski dolar, koji slabe uglavnom zbog smanjenja tražnje u Kini, uticalo je na to da gradovi kao što su Sidnej i Melburn ove godine nisu na spisku prvih deset najskupljih gradova.

Azijski gradovi su najskuplji zbog robe široke potrošnje dok visinu troškova u evropskim gradovima podižu cijene zabave, navodi studija.