Site icon Mladi Nikšića

Simović predstavio planirane mjere podrške za poljoprivredne proizvođače

Milutin Simovic

Na sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima, predsjednik Opštine Nikšić mr Milutin Simović, predstavio je planirane mjere podrške za poljoprivredne proizvođače iz Budžeta Opštine Nikšić za 2021. godinu.

Ističući da je uvijek sa posebnim zadovoljstvom razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima, poštujući njihov pošten i mukotrpan rad, predsjednik je naglasio da donošenje ovih mjera, prije svega, ima za cilj povećanje dohotka proizvođača, podizanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, kvaliteta proizvoda, kao i njihovu konkurentnost na tržištu.
Budžet Opštine Nikšić za 2021. godinu sadržaće 4 vida podrške poljoprivrednim proizvođačima koji će se odnositi na:
mjere podrške sektoru proizvodnje mlijeka u iznosu od po 0,03 € za svaki litar otkupljenog mlijeka u skladu sa pravilima iz Agrobudžeta;
mjera podrške osiguranju poljoprivrednih gazdinstava koja podrazumijeva plaćanje 30 % polise osiguranja uz 50 % koje obezbjeđuje Vlada Crne Gore;
subvencije za biljnu proizvodnju gdje će se iz Budžeta Opštine Nikšić izdvajati 50 € po hektaru, uz 200 € koje se obezbijeđuje iz državnog Agrobudžeta;
pomoć u prevazilaženju posledica iz ekonomske krize izazvane epidemijom COVID 19, a odnosi se na oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost-poljoprivredno zemljište za 2021. godinu.
Ukupna vrijednost paketa podrške poljoprivrednim proizvođačima za 2021. godinu iz Budžeta Opštine Nikšić iznosiće 636.000,00 €.
Proizvođači su u neposrednom dijalogu saopštili određen broj problema sa kojima se suočavaju u dijelu nedostajuće infrastrukture, kvaliteta elektosnabdijevanja i situacije na tržištu poljoprivrednih prozvoda. Najavljen je nastavak dalje komunikacije koji će se realizovati neposredno na terenu, kako bi se svi ti problemi brže i efikasnije rješavali. Iskazana je puna podrška za namjeru Opštine Nikšić da se u 2021. godini, do kraja realizuje predstavljeni opštinski Agrobudžet.
Exit mobile version